Selgunud on karm tõsiasi: 2024. aasta riigieelarve sai tehtud liialt optimistlikult. Prognoosid, mis ennustasid, et kohe-kohe majandusolukord paraneb, pole täitunud. Defitsiit ähvardab seetõttu langeda kriitilisele tasemele ehk allapoole miinus kolmest protsendist. Kui nii juhtub, muutub Eesti Euroopa Liidu silmis murelapseks.

See oleks valitsusele kahtlemata häbiasi.

Sel nädalal esitas rahandusminister lisaeelarve. Tuludest paranemist loota pole, ainus võimalus on kärpida. Kärpe mahuks peaks olema umbes 174 miljonit.

„Kuidas seda kärpida, ausalt öeldes kellelgi väga selget aimu pole,“ märgib Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja värskes „Päevakorra“ podcast’is.

„Tervikuna on olukord suhteliselt kurb,“ tõdeb Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant.

Tõik negatiivsest lisa-eelarvest tuli üllatusena isegi mõnele koalitsioonipartnerile ja isegi mõnele tähtsamale oravaparteilasele, jagab Jaagant.

Sel nädalal kolm tundi kestnud koalitsiooninõukogus aga kriitilise olukorra lahendamise plaanini ei jõutud. Valitsuspartneritel on ideid, aga teel on praeguse kolmikliidu vana tuttav takistus: kompromissi pole. Erimeel on selleski, kas teha kärpeid poliitiliste eesmärkide järgi või kärpida kiirkorras justkui joonlauga tõmmatult üle kõigi valdkondade.

„Jokutatakse viimase minutini või isegi tibake kauem.“

„Ma eeldaks, et küllap nad eelarve ära teevad, aga sellega jokutatakse viimase minutini või isegi tibake kauem. Pikaajalised lahendused need olema ei saa,“ ennustab Jaagant.

Valitsusel on tuli takus. Eelarve tuleks vastu võtta enne Riigikogu suvepuhkust ja sinnani on vaid loetud nädalad.

„Kärpimisest rääkides tuleb järjepidevuse huvides taas teha üleskutse, et Eesti 200 esimees härra Margus Tsahkna võiks nüüd lõpuks ometi välja võtta paberi (mis tal oli olemas enne valimisi), mille põhjal ta teadis, kuidas saaks riigieelarvest kärpida viis miljardit (!) eurot,“ aasib Hindrek Riikoja.

Tal on ka soovitus Kallasele ja rahandusminister Mart Võrklaevale. Viimases Maalehes rääkis Rõuge vallavanem, kuidas vald kärpis eelarvest miljon eurot ehk kümnendiku. „Tehti nii, et on raske, aga liiga palju nurinat ka ei ole. Rõuge vallavanemalt valitsusele tellitud koolitus oleks kindlasti odavam, kui järgmine kahepäevane sõit Vihula mõisa.“

Lõpetades positiivsemal noodil. Peaminister Kaja Kallas tõdes hiljuti, et nüüd on tõesti majanduslanguses jalad põhjas. Märgid näitavad, et nii võib isegi minna. Näiteks selgus sel nädala, et toidukaupade hinnatõus on selgelt peatunud.

„Aga see, et majanduslangus pidurdub, jääb ehk esialgu platoole ja siis pöörab pisut tõusule, ei päästa suures pildis eriti palju. Võib-olla süstib optimismi,“ märgib Jaagant.

Päevakorras seekord

  • 01:48. Eelvaade tulevasele kliimaseadusele

  • 17:30. Võrklaev teeb tööd

  • 27:28. Meid jälgitakse! Õiguskantsler ütleb, et juba üle piiri palju

  • 35:20. E-riigi arenguhüpe?

  • 42:29. HARNO ostab end roheliseks

  • 50:16. Eluloterii


Taskuhäälingusaade „Päevakordon iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!

Jälgi meid ka säutslas!