82-aastane reverend Sue Parfitt ja 85-aastane pensionil bioloogiaõpetaja Judy Bruce võtsid sihikule ajaloolise dokumendi kaitseklaasi, vahendab BBC.

Parfitt hoidis peitlit, samal ajal kasutas Bruce klaasi kahjustamiseks haamrit.

„Magna Cartat austatakse õigustatult, kuna sellel on meie ajaloo, vabaduste ja seaduste jaoks suur tähtsus,“ ütles Parfitt. „Kuid ei ole vabadust, seaduslikkust ega õigusi, kui laseme kliimakriisil muutuda katastroofiks, mis meid ähvardab,“ lisas ta.

Ta lisas: „Me peame saama asjad proportsionaalseks. Elu küllus Maal, kliima stabiilsus, mis võimaldab tsivilisatsioonil jätkuda, on see, mida tuleb austada ja kaitsta üle kõige, isegi meie kõige väärtuslikumate esemete üle.“

Aktivistid liimisid end seejärel väljapaneku külge. Turvatöötajad sekkusid, et „vältida edasisi kahjusid“, teatas raamatukogu.

Politsei teatel võeti vahi alla kaks inimest, keda kahtlustatakse kuritegeliku kahju tekitamises. Briti raamatukogu teatel oli kahju minimaalne ja politsei teatel ajalooline dokument viga ei saanud.

Magna Carta on ajalooline õigusakt, millega piirati Inglise monarhide absoluutset võimu. See oli inspiratsiooniks teistele õigusaktidele nagu USA põhiseadus ja inimõiguste ülddeklaratsioon.