„Täna pärastlõunal märkasid politseinikud Narvas Koidu tänaval meest, kes kandis Georgi linti,“ sõnas Narva politseijaoskonna patrullitalituse juht Silver Pälsing Delfile. Tegemist on agressorriiki toetava sümboliga, mistõttu toimetasid politseinikud 52-aastase mehe jaoskonda, kus tema suhtes alustati väärteomenetlust.

Jaoskonda viidi mees paremal.

Karistusseadustiku vastavas paragrahvis seisab, et agressiooniakti, genotsiidi, inimsusevastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisega seotud sümboli avaliku eksponeerimise eest neid tegusid toetaval või õigustaval viisil on ette nähtud karistus kuni 1200 eurone trahv või arest.

Georgi lindiga mehe jaoskonda viimine Narvas.
Georgi lindiga mehe jaoskonda viimine Narvas.

„Agressiooni toetav sümboolika on Eestis keelatud ja reageerime sellele kindlasti, alustades menetluse.“ Pälsingu sõnul on keelatud sümboolikaga seotud juhtumid langustrendis ning praeguse seisuga on tänavu vähem sümboolikaga seotud rikkumisi, kui mullu.

Pälsing sõnas, et politsei hoiab silma peal ka sotsiaalmeedial, sest sarnaselt muule avalikule ruumile, ei ole ka veebis agressorsümboolika kasutamine lubatud.

Hiljem peeti Narva jõe kaldal kinni veel üks mees, seekord alkoholi tarbimise eest.

See lugu on valminud koostöös Tartu ülikooli tudengitega „Reporteritöö“ aine raames. Loe projektist lähemalt SIIT.