Palun kirjeldage oma tööalast elu pärast 2022. aasta 24. veebruari, kui palju see muutus ja mis on teie suuremad tööalased edulood?

Ma arvan, et iga ettevõte meie riigis pidi 2022. aasta kevadel läbi tegema suurema kohanemise. Vahetu väljakutse oli ettevõtte käigus ja töötajate väljaspool ohtu hoidmine ning kõikvõimaliku abi osutamine armeele ja abi vajanud tavalistele inimestele. Ja see on ukrainlaste vastupidavus üldiselt, mis andis Ukrainale kui riigile võimaluse ellu jääda. Edasi peab iga ettevõte oma strateegia, prioriteedid ja tegevuse viisid ümber kohandama. Enamik edukaid ettevõtteid on oma planeerimishorisonte oluliselt lähemale toonud (algselt mõnele nädalale ja lõpuks pikenes see 6-12 kuuni). Paindlikkus ja õppimine muutusid tohutult tähtsaks, kuna paljud pika sihiga otsused lükati edasi või langetati selle alusel, et „nii hakkavad asjad olema palju aastaid“. Meie suurim tööalane edu seisneb võimes oma meeskonda erinevates tingimustes käigus ja motiveerituna hoida. Enamik meie meeskonnast oli tagasi Kiievis juba 2022. aasta aprillis ja on pärast seda tegutsenud täies mahus offline-režiimis.

Millistes sektorites Ukraina täna kõige rohkem investeeringuid vajab?

Jätkuv sõda on rõhutanud Ukraina hädavajadust investeeringute järele kriitilistes sektorites, et kannustada majanduskasvu. Eriti on tähelepanu vajava otsustava valdkonnana esile kerkinud transpordiinfrastruktuuri sektor, mis hõlmab muu hulgas sadamaid, raudteid ja terminale. Lisaks sellele on pakiline vajadus investeeringute järele energiasektoris, taastuvenergiatootmises ning ka elektritootmise hajutamises. Selle kõrval on endiselt kõrge prioriteediga Ukraina majanduse traditsiooniliselt tugevad sektorid nagu põllumajandus, finantsid, ehitusmaterjalid ja tehnoloogia.

Kui palju on seadused Ukrainas viimastel aastatel investorite jaoks lihtsamaks muutunud?

Ukraina on viimastel aastatel investorite jaoks regulatsioone oluliselt leevedanud. Lihtsustamiste hulgas on ehituslubade väljaandmise ja elektrivõrguga liitumise sujuvamaks muutmine, kinnisvara registreerimise läbipaistvuse suurendamine ning avaliku krediidiregistri asutamine, et parandada ligipääsu krediidiinformatsioonile. Eriprogrammide nagu investeerimisnõustamise ja tööstusparkide toetusprogrammi eesmärk on meelitada ligi investeeringuid, vähendades bürokraatiatõkkeid ja suurendades võtmetähtsusega sektorites läbipaistvust.

Mida saaks parandada?

Parandamine on möödapääsmatu, eriti õigusriigi ja korruptsiooniga seotud väljakutsetele vastamine. Uute investorite ligimeelitamiseks peab Ukraina jätkama oma korruptsioonivastaseid reforme, keskendudes nii tegeliku korruptsiooniga võitlemisele kui ka korruptsiooni tajumisele. Läbipaistvuse suurendamine, õigusriigi jõustamine ja digitaliseerimise arendamine on korruptsiooniriskide vähendamiseks hädavajalikud sammud. Lisaks sellele on efektiivse juhtimise ja rahvusvahelistele standarditele vastavuse jaoks otsustava tähtsusega institutsioonide ja kapitaliinvesteeringute projektide reeglite raamistike tugevdamine. Riigiettevõtete erastamise protsess, EL-iga liitumise kiirendamine ja sektoripõhiste probleemidega tegelemine aitavad kaasa soodsa investeerimiskeskkonna loomisele Ukrainas.

Ja milliseid riiklikke soodustusi välisinvestoritele antakse?

Nii Ukraina kui ka välisinvestoritel, kes investeerivad kokku 20 miljonit eurot või rohkem, on õigus riigi toetusele. Sellel toetusel võib olla maksusoodustuste, eritingimustel maakasutusõiguse ja riigi raha kasutades vajaliku infrastruktuuri ehituse või ümberehituse finantseerimise vorm. Lisaks sellele nähakse ette valitsusasutuse loomine investeerimisprojektide jälgimiseks ja investorite toetamiseks.

Millised erialad on praegu Ukraina noorte hulgas kõige populaarsemad?

Kõige ihaldatumad erialad Ukraina noorte hulgas on praegu keskendunud tehnoloogia ümber, suurt huvi täheldatakse ka tervishoiu, õigusteaduse ja disaini valdkonna vastu.

Millist kasvu ja tänu millistele sektoritele ootate Ukraina majanduses 2024. aastal?

Oodatav kasv Ukraina majanduses 2024. aastal lähtub tarbijate kindlustunde taastumisest, mis suurendab kasvu nii kaubandus- kui ka kohaliku tootmise sektoris. Lisaks sellele on ette näha kasvu põllumajandussaaduste ja metalli ekspordis, millele annab tõuke Ukraina sadamate taastumine Musta mere rannikul. Ukraina riigipank ootab 2024. aastal majanduskasvu kolm protsenti ja aastatel 2025-2026 4,5-5 protsenti.

Delfi Meedia, välisministeerium ja Miltton korraldavad 27. mail Kultuurikatlas Ukraina ülesehitamisele ja investeerimisele pühendatud konverentsi.

Jaga
Kommentaarid