XXVII Avatud Ühiskonna Foorumil arutletakse selle üle, kuidas kaasata kodanikke aktiivselt demokraatlikesse protsessidesse ning soodustada nende osalemist demokraatliku avaliku ruumi kujundamisel.

Foorumi esimeses arutelus, pealkirjaga „Kodanikuühiskonna mõju valimisprotsessidele: kuidas võita valimisi?“, jagavad Eesti, Poola ja Slovakkia eksperdid teadmisi ja tööriistu kodanikuühiskonna mobiliseerimise mõjust oma koduriigi hiljutistel valimistel ning jagavad meetodeid tõhusaks võitluseks propagandaga.

Arutlevad: Tarmo Jüristo, kodanikuaktivist ja Sihtasutus Liberaalne Kodanik asutaja ja eestvedaja, Eesti; Ewa Kulik-Bielińska, Stefan Batory Fondi direktor, Poola; Fedor Blaščák, Slovakkia Avatud Ühiskonna Fondi direktor. Moderaator: Bart Cosijn, moderaator ja koolitaja, Eesti Dialoogi Akadeemia asutaja.

Foorumi teises osas toimub Euroopa Parlamendi kandidaatide valimisdebatt „Eesti 20 aastat Euroopa Liidus: kas sellist Euroopat me tahtsimegi?“. 6.-9. juunil toimuvad Euroopa Parlamendi valimised. Seekord on need Eesti jaoks erilise tähendusega, kuna täpselt 20 aastat tagasi sai Eestist ja mitmest teisest Euroopa riigist täieõiguslik Euroopa Liidu liige. Tänaseks on liitumisjärgne optimism mõnevõrra vaibunud: demokraatia on nii Euroopas kui mujal maailmas olnud languses, kodanikuruum kitsenemas, sõda Ukrainas ei näita lõppemise märke, tunda on süvenevat polariseerumist ning inflatsioon ja kliimamuutused ei jäta ühtegi inimest puutumata.

Arutelu juhib Speaksmart´i koolitaja ja moderaator Margo Loor, debatis osalevad Marina Kaljurand (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), Erki Savisaar (Keskerakond), Yoko Alender (Reformierakond), Arvo Aller (Eesti Konservatiive Rahvaerakond), Hendrik Johannes Terras (Eesti 200) ja Jüri Ratas (Isamaa).