Ukraina korruptsioonivastane agentuur NABU teatas, et praegune minister on kahtlustatav 291 miljoni grivna (6,9 miljoni euro) väärtuses riigimaa ebaseadusliku omastamise uurimises ja veel 190 miljoni grivna (4,5 miljoni euro) väärtuses maa arestimise katses, vahendab Politico.

NABU andmetel juhtis Solskõi enne valitsuskabinetti saamist grupeeringut, mis tegeles 2017-2021 aastatel põllumaade omastamisega Kirde-Sumõ piirkonnas.

Väidetavalt hävitas grupeering valitsuse põllumajandusliku maakasutusprogrammi varjus dokumendid, mis kinnitasid riigiettevõtete õigusi maale. Seejärel anti need õigused üle grupeeringuga seotud isikutele.

Solskõi ütles avalduses, et teeb ametivõimudega koostööd ja rõhutas, et uurimise all olevad tegevused toimusid enne seda, kui hakkas parlamendis töötama.

„Ma garanteerin maksimaalse avatuse tõe väljaselgitamiseks, kuid selleks pole vajadust – kõik andmed on õiguskaitsele avatud ning poolte tõendid ja argumendid on kohtus läbivaatamisel,“ ütles ta.

NABU teatas, et tema sekkumine takistas „kuritegelikul grupeeringul“ omastamast täiendavalt 3300 hektarit maad, mille väärtus on ligi 4,5 miljonit eurot.

Solskõi valiti Ukraina parlamenti 2019. aastal ja nimetati põllumajandusministriks 2022. aasta märtsis. Viimastel nädalatel on Ukraina meedias teatatud, et Solskõi on president Volodõmõr Zelenskõi soosingust välja langenud ja kaaluti isegi ministri tagandamist.