Pärast seda, kui vabariiklasest esindajatekoja liige Thomas Massie oli öelnud, et asub toetama Johnsoni kukutamist, ja oli kutsunud teda tagasi astuma, nimetas Johnson end keeruliste aegade sõjaaegseks spiikriks, vahendab CNN.

„Ma ei astu tagasi,“ ütles Johnson ajakirjanikele. „Ja minu arvates on absurdne, et keegi teeb tagandamisalgatuse, kui me püüame siin lihtsalt oma tööd teha.“

Äärmuskonservatiivid on vihased Johnsoni keerulise plaani peale anda Ukrainale, Iisraelile ja Taiwanile miljardeid dollareid.

Massie ütles eile suletud uste taga erakonnakaaslastele, et toetab Johnsoni tagandamise algatust. Algatuse tegi juba eelmisel kuul Marjorie Taylor Greene.

Ühe allika sõnul hüüdsid kolleegid Massie avalduse peale „buu“ ning Trent Kelly kritiseeris Massiet ja ütles, et spiikrit mitte toetada on vale.

Massie ütles pärast kohtumist CNN-ile, et palus Johnsonil tagasi astuda, kuid viimati mainitu keeldus. Selle peale ütles Massie, et tagandamisalgatus läheb käiku ja siis kaotab Johnson rohkem hääli kui eelmine spiiker Kevin McCarthy.

Johnson peab oma välisabipaketi läbisurumiseks ja ka töökoha säilitamiseks tõenäoliselt toetuma demokraatide häältele. Vabariiklaste enamus on esindajatekojas napp ja Ukraina abistamise küsimus on nad lõhestanud.

Johnson vaidles eile vastu väitele, et peab töökoha päästmiseks demokraatidele toetuma, ja kinnitas, et vabariiklased klaarivad selle asja ära.

Johnsoni välisabiplaani teksti ei ole avaldatud, mistõttu ei ole demokraadid kindlad, kas Johnson päästa või olla selle plaani vastu ja avaldada vabariiklastele survet võtta üle senati 95 miljardi dollarine pakett, mida Johnson on kaks kuud tõrjunud.

Johnson ütles esmaspäeval, et esindajatekoda hääletab eraldatud välisabi eelnõude üle kohaliku aja järgi reede õhtul. Eile jäi Johnson selle juurde ja ütles, et tema eesmärk on saada plaan täiskogu ette nädala lõpuks.