„Mis puudutab sanktsioone, siis ma eeldan täielikult, et võtame Iraani vastu lähipäevil täiendavaid sanktsioone,“ ütles Yellen Washingtonis toimunud pressikonverentsil. Ta lisas, et seni on aruteludes „jätkuvalt laual kõik võimalused Iraani terrorismi rahastamise katkestamiseks“, vahendab Reuters.

Yellen ütles, et rahandus- ja välisministeerium on võtnud varasemaid meetmeid Iraani „destabiliseeriva“ käitumise ohjeldamiseks, vähendades Iraani nafta eksportimise võimet. Yelleni sõnul jääb kindlasti nafta eksport fookusesse, kui võimalik sanktsioneeritav valdkond.

Riigikassa töötas Hiina, G7 partnerite ja teiste suuremate ülemaailmsete tarnijate abi saamiseks, et vähendada Iraani võimet jätkata nafta eksporti ja hankida droonide jaoks vajalikku elektroonikat, ütles riigikassa kõrge ametnik ajakirjanikele.

Ametniku sõnul oli naftahinna hüppeline tõus tingitud peamiselt geopoliitilisest ebakindlusest, mitte USA sanktsioonidest. Ta märkis, et varasemad sanktsioonid ei ole toonud kaasa naftahinna tõusu.

Yellen ütles, et Iraani rünnak Iisraeli vastu eelmisel nädalavahetusel ning Gazas, Liibanonis, Jeemenis ja Iraagis tegutsevate sõjaliste rühmituste rahastamine ohustab stabiilsust Lähis-Idas ja võib põhjustada majanduslikke kõrvalmõjusid.

USA kasutab finantssanktsioone Iraani isoleerimiseks ja häirib selle võimet rahastada rühmitusi ja toetada Venemaa sõda Ukrainas, ütles Yellen.

Riigikassa on alates 2021. aasta jaanuarist võtnud sihikule enam kui 500 isikut ja üksust, kes on Iraani režiimi ja selle volitatud esindajate poolt terrorismi ja selle rahastamisega seotud, ütles Yellen.