„Ministriameti võtsin vastu sooviga võidelda Eesti maaelu eest ning vähendada piirkondlikku ebavõrdsust. Kui ametisse astusin ning põllumeeste, toidutootjate ja maapiirkondade inimestega suhtlesin, sain veelgi enam aru, kui kriitiline on praegu tegeleda sellega, et elu maapiirkondades lõplikult välja ei sureks,“ ütles regionaalminister Madis Kallas. „Tajusin Saaremaalt tulnuna seda vastutust ning tunnen täna, vaadates möödunud aastale tagasi, et need sihid, mis said ametisse astudes seatud, ei ole täiel määral täitunud.“

Alles märtsis rääkis Kallas valitsuse pressikonverentsil, et on mures, kuidas maaelu valdkonnas on probleemidest ülesaamine osutunud vaevarikkaks. „Lähinädalad näitavad, kui palju ja kuidas meil õnnestub mingisuguseid otsuseid, olgu kohalike omavalitsuste tulubaas, olgu maaelu edendamise sihtasutuse erinevad meetmed põllumajandussektori jaoks või olgu veel mitmed meetmed just talupidajate ja põllumeeste jaoks, ära lahendada,“ rääkis ta märtsis.

Ta lisas veel et kui see ei õnnestu, siis on tal regionaalministri rollis on päris keeruline jätkata. Kallas esitas sellega endale sisuliselt ultimaatumi, et kui paari nädalaga asjad ei parane, siis astub ta ilmselt tagasi.

Vaata täpsemalt videost.

Kui kätte saabus aprill ja Kallas osales eelmise nädala valitsuse pressikonverentsil, andis ta teada, et ei kommenteeri oma potentsiaalset tagasiastumise kavatsust.

„Mis puudutab minu kolme nädala tagust või nelja nädala tagust öeldut, siis täna ma seda ei kommenteeri. Just sellest lähtuvalt, et see müür, millest ma rääkisin, on oluliselt madalamaks jäänud ja sisuliselt me oleme sellest üle saanud,“ lausus ta. „Aga aasta saab täis järgmine nädal, me teeme meeskonnaga koosoleku.“ Täna aga teatas Kallas, et astub tagasi.

Kuula Kallase seisukohti täpsemalt videost.

Viimane kuu tõi läbimurde

Madis Kallase sõnul on viimane kuu toonud läbimurde paljudes olulistes küsimustes, kuid põllumajandus- ja regionaalpoliitikat tuleb teha järjepidevalt ja kõigi teiste oluliste teemadega võrdselt. „Mul on hea meel, et jõudsime valitsuses kokkuleppele omavalitsuste jätkusuutlikuma rahastamise küsimuses ning leidsime võimaluse, et avada Maaelu Edendamise Sihtasutuse maakapitali laenu meede, mille maht on 20 miljonit eurot. Lisaks sai lahenduse seakatku kahjude hüvitamise pikk arutelu ja tegime lõpuks otsuse eraldada ettevõtjatele 1,2 miljonit eurot,“ toob Kallas näiteid viimase kuu läbirääkimistest.

„See otsus ei olnud minu jaoks sugugi lihtne. Olen ühe aasta regionaalministrina ametis olnud ning väga tänulik selle võimaluse eest Eesti maaelu heaks töötada. Ministriamet on täis katsumusi ning mul on olnud suur au töötada koos Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kollektiivi, Eesti põllumajandussektori ja omavalitsustega selle nimel, et igas Eesti paigas oleks hea elada,“ lisas Kallas.

Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kantsler Marko Gorban tänab ministrit ja tema meeskonda pühendumuse ja tehtud töö eest. Kantsleri sõnul on ministri ametis oldud aeg olnud teguderohke. „Läbi on viidud Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi loomine, valmistatud ette kohalike omavalitsuste tulubaasi muudatused, tehtud ettevalmistused liikuvusreformiks, makstud erakorralist toetust põllumajandussektorile, algatatud mitu planeeringut, tehtud otsused Maa- ja Ruumiameti loomiseks. See on üksnes väike valik saavutustest, mis jäid ministri ametis oldud aastasse. Samas annab see loetelu ülevaate, kui laia ja olulise valdkonna eest Regionaal- ja Põllumajandusministeerium vastutab ning millised teemad ootavad ees uut ministrit,“ rääkis ta.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Lauri Läänemets tunnustab Madis Kallast märgiliste saavutuste eest. „Valitsus leppis möödunud nädalal kokku täpse Robin Hoodi kava, millega suureneb maapiirkondade ja väikelinnade omavalitsuste rahastus. Samuti mitu meedet maakonnakeskuste ja kasvupiirkonna toetamiseks, nende seas muudatused maamaksus. Lisaks regionaalse ebavõrdsuse vähendamisele on sõlmitud ka kokkulepe põllumeeste toetamiseks Maaelu Edendamise Sihtasutuse kaudu ning lisaks on sisuliselt valmis ühistranspordireformi plaanid.“

Edaspidi jätkab Madis Kallas tööd Riigikogus. Kallase ametiaeg regionaalministrina kestis 17. aprillist 2023 kuni 16. aprillini 2024.