Blinken võttis video vahendusel sõna Bulgaaria pealinnas Sofias toimunud Musta mere julgeolekukonverentsil. Kõnes rõhutas ta julgeolekusse investeerimise tähtsust, et tagada rahu ja vabadus kogu Euroopas, vahendab The Associated Press.

2014. aastal annekteeris Venemaa ebaseaduslikult Musta mere rannikul asuva Krimmi poolsaare. See on olnud Venemaale oluline keskus toetamaks täiemahulist sissetungi Ukrainasse.

„Putin uskus, et Ukraina naabrid selles piirkonnas kahestuvad, kuid ta eksis,“ ütles Blinken ja lisas, et „USA jätkab Ukraina toetamist, et ta saaks end kaitsta täna ja seista oma jalule“.

Blinkeni Ukraina kolleeg Dmõtro Kuleba ütles, et tema riik vajab hädasti sõjalist toetust, sealhulgas laskemoona ja õhutõrjesüsteeme. Ta lisas, et Ukraina õhutõrje võimekuse suurendamine tugevdab ka regionaalset ja globaalset stabiilsust, kuna tõstab kogu Musta mere piirkonna kaitstust Venemaa õhurünnakute eest.

„Tänapäeval ei mõista Moskva ühtki keelt paremini kui jõu keelt. Seda nad austavad, kõike muud peetakse nõrkuseks,“ ütles Ukraina välisminister.

Kuleba sõnul peab Mustast merest saama „NATO, rahu ja stabiilsuse meri“, kutsudes sõjalist allianssi ellu viima „laiahaardelist ja ambitsioonikat Musta mere strateegiat, mille eesmärk on vähendada Venemaa pahatahtlikku mõju“.

Musta merega piirnevad Bulgaaria, Gruusia, Rumeenia, Venemaa, Türgi ja Ukraina.