Poola endine valitsus tegi kohtusüsteemis muudatusi, mis EL-i sõnul rikkusid demokraatlikku kontrolli ja tasakaalu ning seetõttu külmutati väljamaksed riigile, vahendab The Associated Press.

Euroopa Komisjon ütles, et Poola peab raha vabastamiseks täitma teatud „verstapostid“ seoses kohtusüsteemi sõltumatusega. Brüssel rõhutas, et see on EL-i demokraatlike normide austamise jaoks ülioluline.

Veebruaris teatas komisjon, et hakkab riigile raha eraldama, olles kindel detsembris võimule saanud EL-i meelse peaministri Donald Tuski lubadustes taastada demokraatlikud normid.

Poola rahandus- ja regionaalpoliitikaminister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz tervitas EL-i raha vabastamise otsust. „EL-is olemine tasub end ära, kuid EL ei seisne ainult rahas, mille meie eelkäijad unustasid,“ ütles ta sotsiaalmeediaplatvormil X. „Meid ühendavad väärtused: demokraatia, võrdsed võimalused, õigusriik, kodanikuvabadused!“

Poolal on võimalik saada COVID-19 pandeemiajärgse taastumiskava raames 25,3 miljardit eurot toetust ja 34,5 miljardit eurot laenu. Komisjoni pressiesindaja ütles esmaspäeval, et Poola taotleb eeldatavalt sel aastal kokku 23 miljardit eurot.