Malta välisminister ja Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esimees Ian Borg kohtus nii Moldova valitsuse ametnikega kui ka Transnistria isehakanud presidendiga.

Mõlemad pooled nõustusid, et OSCE võib mängida olulist rolli konflikti lahendamise vahendamisel.

Enklaavil ei ole rahvusvahelist tunnustust, isegi mitte Venemaalt, kuigi piirkond sõltub Moskva rahalisest ja poliitilisest toetustest.

Borg ütles sotsiaalmeedia postituses, et ta „kordas tugevat pühendumust töötada rahumeelse, kõikehõlmava ja püsiva lahenduse nimel“, mis austaks Moldova postsovetlikke piire ja annaks Transnistriale eristaatuse.

Varasemalt toimusid läbirääkimiskõnelused, kuhu kuulusid kaks osapoolt, Venemaa, Ukraina, Euroopa Liit, USA ja OSCE. Selline formaat pole enam võimalik, kuna Kiiev keeldub igasugusest kontaktist Moskvaga.

Hiljutised kõnelused on toimunud 1+1 formaadis ehk osalevad vaid Moldova ja Transnistria, 57-liikmeline OSCE tegutseb vahendajana.

Transnistriale on pahameelt tekitanud Moldova kehtestatud tollimaksud piirkonda sisenevatele ja väljuvatele kaupadele ning sellest tulenevalt palusid piirkonna ametnikud Moskvalt „diplomaatilist toetust“. Samm on osa Moldova püüdlustest saada EL-i liikmeks.

„Me panime kirja Transnistria seisukoha ja väljendasime oma valmisolekut dialoogiks,“ kirjutas piirkonna president Vadim Krasnoselski Telegramis pärast kõnelusi Borgiga. „Ainult aeg näitab, kas meid kuulatakse. Transnistria otsib probleemidele kiireloomulisi lahendusi ja Moldova blokaadi kaotamist,“ lisas ta.