40-ndates eluaastates meremehed päästeti 9. aprillil Pikeloti saarelt Mikroneesiast, teatas USA rannavalve pressiteates.

Leitnant Chelsea Garcia ütles, et meeste leidmise juures oli otsustava tähtsusega palmilehtedest kirjutatud appihüüe. „See leidlik tegu oli otsustava tähtsusega päästetööde suunamisel otse nende asukohta,“ sõnas ta.

Ametnike sõnul läksid mehed 31. märtsil kala püüdma, kuid nende paat sai vigastada ja mootor lõpetas töötamise, mistõttu jäid nad Pikeloti saare kaldale.

Otsingu- ja päästemissioon algas 6. aprillil, kui meremeeste sugulane helistas Guami päästeühenduse keskusesse ja teatas, et mehed pole koju naasnud.

USA rannavalve sõnul tehti „läbimurre“ päästetöödel järgmisel päeval, kui saare kohal lennanud USA mereväe lennuk tuvastas meremehed ja kinnitas nende kohalolekut.

8. aprillil toimetas USA rannavalve lennuki meeskond meremeestele raadio, et nendega kontakti luua. „Meremehed kinnitasid, et neil oli hea tervis, neil oli juurdepääs toidule ja veele ning nad said oma paadi tagasi,“ öeldi avalduses.

Meeskond saatis meremeestele edukalt ellujäämispakke, kuni laev USCGC Oliver Henry sai päästeoperatsiooni lõpuleviimiseks saare poole suunduda. Mehed toimetati tagasi oma kodusaarele Poluwatile.

2020. aasta augustis leidis saarel aset sarnane päästeoperatsioon.