Sõnades ei ole Vene kirikul ja islamiäärmuslastel enam lihtsalt väga palju vahet. Peetakse püha sõda, võideldakse kollektiivse Lääne vastu ning surmavaenlasi nähakse kõigis, kes asjadest täpselt samamoodi ei mõtle.

Oluline on meeles pidada, et probleem ei ole mitte õigeusus vaid selles, millist poliitikat Vene patriarh Kirill ajab. „Kirillist on saanud Venemaa poliitika suuvooder ja miljonite inimeste mõjutaja. Kuremäe kloostris või Nevski katedraalis palutakse kogu aeg patriarhi eest ja see ei ole tänases Eestis lihtsalt vastuvõetav,“ rääkis värskes Päevakorras Hindrek Riikoja. „Me võime küll rääkida, et Eestis Vene kirik justkui patriarhile ei allu, kuid sisuliselt see päris nii ikkagi ei ole.“

Urmas Jaagant ja Greete Lehepuu tõdesid aga üksmeelselt, et enam kui segaseks jääb asjade edasine käiku. „Mida see tähedab Eestis tegutsevale kirikule, kas üks MTÜ peab vahetuma teise vastu või midagi muud,“ küsis Lehepuu.

Neljapäeval ütles siseminister Lauri Läänemets, et ta teeb ettepaneku tunnistada Moskvas tegutsev õigeusu patriarhaat terroristlikuks organisatsiooniks, et selle tegevus Eestis lõppkokkuvõttes keelustada. Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirik (MPEÕK) lükkas sel nädalal sisuliselt tagasi Läänemetsa nõudmise lahkuda Vene patriarhi Kirilli alluvusest.

Värskes päevakorras veel:

Mis saab tallinna võimukõnelustest;

Kes vastutab e-eksamite e-käkk eest;

Kas Eesti Energia on süüdi;

Kas Konstantin Vassiljevile tehakse liiga;

Kärpejutus on tagasi.