Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirik (MPEÕK) lükkas sel nädalal sisuliselt tagasi Läänemetsa nõudmise lahkuda Vene patriarhi Kirilli alluvusest. Viimane on kuulutanud Venemaa sõjalise kallaletungi Ukrainale kõikide venelaste pühaks sõjaks.

Läänemets ütles "Esimeses stuudios", et lähtudes siseministeeriumi ekspertiisist ja värskelt temani jõudnud kaitsepolitsei hinnangust ei jää tal siseministrina muud üle, kui asuda ise tegutsema, et sidemed MPEÕK-i ja Moskva patriarhi vahel läbi lõigata, vahendab ERRi uudisteportaal.

"Arvestades kogu konteksti ei ole mul siseministrina võimalik midagi muud teha, kui teha ettepanek riigikogule, et nad kuulutaks Moskvas tegutseva patriarhaadi oma tegevuses terroristlikuks ja terrorismi toetavaks ja sellest tulenevalt saaks siseminister minna kohtusse ja teha ettepaneku siin tegutseva kirikuorganisatsiooni tegevuse lõpetamiseks,“ ütles Läänemets.

Ta märkis, et see ei puudutaks kogudusi ega tähendaks, et kirikud pannakse kinni, vaid seda, et kiriku Moskva-sidemed lõigataks läbi. "Me peame aru saama, et täna Moskva patriarhaat allub Vladimir Putinile, kes põhimõtteliselt juhib terroristlikku tegevust maailmas," sõnas Läänemets.

"Kui võtame paralleeli, siis islamiterroristid, kes ütlevad, et neil on püha sõda läänemaailma, läänemaailma väärtuste vastu, siis täna ei erine Moskvas tegutsev patriarh ja patriarhaat mitte millegi poolest islamiterroristidest," lausus ta.

Siseministri sõnul kujutab 100 000 järgijaga MPEÕK-i alluvus Moskvale ohtu Eesti julgeolekule.

"Me peame aru saama, et kui patriarh Kirill on Moskvas kirikupea, siis ükskõik mida Eestis kogudustes räägitakse, see (Kirilli) sõnum on väga jõuline ja tugev ja see kindlasti jõuab inimesteni ja see on millest teatud inimesed (ka Eestis) lähtuvad. /.../ Meil on alust kahtlustada, et (Venemaalt) valmistatakse ette palju suuremateks asjadeks ette (õigeusklike) kogukonda ja see puudutab ka Eestit," lausus Läänemets.

Jaga
Kommentaarid