Jaapani peaminister Fumio Kishida kutsus kongressi ees kõneledes ameeriklasi üles mitte kahtlema riigi rollis maailma asjades ja ütles, et Tokyo on oma liitlase toetamiseks tegemas ajaloolisi sõjalisi uuendusi.

„Ma tahan pöörduda nende ameeriklaste poole, kes tunnevad üksindust ja kurnatust, olles riik, kes on kaitsnud rahvusvahelist korda,“ ütles Kishida.

„USA juhtimine on asendamatu. Ilma USA toetuseta, kui kaua läheb enne kui Ukraina lootused Moskva rünnaku all kokku varisevad? Kui kaua läheks enne kui Indo-Vaikse ookeani piirkond seisaks USA kohalolekuta silmitsi veelgi karmima reaalsusega?“ ütles Kishida.

Kishida ütles, et maailm on „ajaloolisel pöördepunktil“, kus vabadus ja demokraatia on ohus, tärkava majandusega riigid omavad rohkem jõudu ja kliimamuutused ning tehisintellekti kiired edusammud häirivad inimeste elusid.

Samuti hoiatas ta Põhja-Korea tuumaprogrammi ja rakettide ekspordi eest Ukrainas sõdivale Venemaale. Ministri sõnul on maailma suurim väljakutse aga Hiina.

„Hiina praegune välispositsioon ja sõjalised tegevused kujutavad endast enneolematut ja suurimat strateegilist väljakutset mitte ainult Jaapani rahule ja julgeolekule, vaid ka rahvusvahelise üldsuse rahule ja stabiilsusele laiemalt,“ ütles Kishida.

Jaapan on pidevalt väljendanud muret Hiina sõjalise tegevuse pärast oma saarte ja Taiwani lähedal.

Kishida ja Biden avalikustasid kolmapäeval sõjalise koostöö plaane ja projekte, mis ulatuvad rakettidest kuni Kuu maandumiseni, tugevdades nende liitu Hiina ja Venemaa vastu võitlemiseks.

Jaga
Kommentaarid