Veebruaris Arktika vanglas 47-aastaselt surnud Navalnõi oli Vladimir Putini suurim kriitik. Võimude poolt äärmuslasteks nimetatud Navalnõi liitlased on süüdistanud Putinit poliitiku mõrvamises. Kreml on eitanud osalust tema surmas.

Navalnaja teatas sotsiaalmeediaplatvormi X postituses, et tema abikaasa hakkas kirjutama memuaare pealkirjaga „Patrioot“ 2020. aastal pärast seda, kui teda mürgitati närvimürgiga ja viidi Saksamaale ravile.

Navalnaja ütles, et raamat ilmub 22. oktoobril vähemalt 11 erinevas keeles, sealhulgas Navalnõi emakeeles vene keeles. Autobiograafia avaldab Ameerika Ühendriikide kirjastus Knopf.

„See ei ole üldse, kuidas ma kujutasin Alekseid ette oma elulugu kirjutamas. Ma arvasin, et me oleksime olnud oma 80-ndates eluaastates ja ta oleks istunud oma arvuti taga lahtise akna ääres ja trükkinud,“ ütles Navalnaja.

„Aga asjad läksid nii nagu nad läksid. Õudselt ja väga, väga ebaõiglaselt. Sellegipoolest hakkas Aleksei sel ajal (2020. aastal) raamatut kirjutama ja oli ootamatult kiiresti protsessi haaratud,“ lisas ta.

„Talle meeldis meenutada oma elu sündmusi seoses sündmustega riigis. Näiteks meeldis talle oma lapsepõlve kirjeldamine,“ rääkis Navalnaja.

Penguin Books UK kirjeldas sotsiaalmeedias raamatut kui „täislugu Navalnõi elust ja ergutavat üleskutset jätkata tööd, mille nimel ta oma elu ohverdas“.