Fico ütles pärast kohtumist Slovakkia ja Ukraina valitsuste vahel, et tema riik soovib olla Ukrainale „hea ja sõbralik“ naaber.

Mullu oktoobris võimule saanud Fico on juhtinud nihet Slovakkia välispoliitikas, peatades riigi sõjalise abi Kiievile ja avades sidekanalid Moskvaga, vaatamata EL-i püüdlustele isoleerida Venemaa valitsus.

Sellest hoolimata on Fico soovinud säilitada Kiieviga ärisidemed, sealhulgas lubanud relvakaubandustehingud.

„Ukraina vajab abi ja Ukrainale tuleb üles näidata solidaarsust,“ ütles Fico ühisel pressikonverentsil Ukraina peaministri Denõss Šmõhaliga.

„Selle abi või solidaarsuse kohta võib loomulikult olla erinevaid arvamusi või seisukohti,“ lisas ta.

Varasemalt oli Slovakkia pärast Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse Kiievi kindel toetaja, pakkudes muuhulgas hävitajaid ja õhutõrjesüsteeme. Fico kordas, et Slovakkia jätkab sõjavarustuse kaubanduslike tehingute lubamist hoolimata sõjalise abi peatamisest.

Riigid nõustusid, et vana kaubarongiühendus Slovakkia linnast Košicest peaks alustama reisijatevedu Kiievisse, teatas Fico. Samuti plaanitakse lähiaastatel kaasajastada oluline maanteepiiripunkt ja hoogustada piiriüleseid elektriülekandevõrke.

Slovakkia jätkab ka transpordikoridori pakkumist Ukraina põllumajandustoodete ekspordiks. Šmõhal nõustus tegema jõupingutusi Ukraina toodetele kehtivate piirangute kaotamiseks.