Haniyeh juhib Hamasi poliitilist bürood paguluses, peamiselt liigub ta Türgi ja Katari pealinna Doha vahel. Ta osaleb vahendajate kaudu ka seiskunud läbirääkimistel Iisraeliga, kus püütakse jõuda kokkuleppele relvarahus ja pantvangide vabastamises Gaza sektorist, vahendab The New York Times.

Hamas ütles teisipäeval, et uurib Iisraeli relvarahuettepanekut, kuid see oli „järeleandmatu“ ega vastanud ühelegi rühmituse nõudmisele, vahendab Reuters.

„Meie nõudmised on selged ja konkreetsed ning me ei tee neile järeleandmisi. Vaenlasel on pettekujutelm, kui ta arvab, et minu poegade sihtimine läbirääkimiste haripunktis ja enne, kui liikumine vastuse saadab, sunnib Hamasi oma seisukohta muutma,“ ütles Haniyeh.

„Me ei anna alla, hoolimata ohvritest,“ sõnas ta. Haniyeh lisas, et Iisrael on aja jooksul tapnud 60 tema pereliiget. Kolmapäeval toimunud rünnak tappis rühmituse sõnul lisaks Haniyehi kolmele pojale ka neli lapselast.

Haniyeh ei täpsustanud oma poegade rolli Hamasis, kuid nimetas neid märtriteks. Iisraeli sõjaväe andmetel olid kõik kolm meest Hamasi võitlejad, vahendab The New York Times.

Iisraeli kõrgeid ametnikke tsiteerides teatas uudisteagentuur Walla, et enne rünnakut ei teavitatud selle toimumisest peaminister Benjamin Netanyahut ega kaitseminister Yoav Gallantit, vahendab Reuters.

Walla andmetel olid Haniyehi pojad sihikule võetud võitlejatena, mitte sellepärast, et nad olid Hamasi poliitilise liidri pojad. Iisraeli sõjaväelased pole kommenteerinud teateid Haniyehi nelja lapselapse hukkumisest.