Kaido Saarniidu nimel kahtlustatakse Tallinna linnavolikogu liiget Andre Hanimäge (SDE) kuriteo toime panemises karistusseadustiku § 280 lõige 2 alusel, mis räägib rahvastikuregistrile teadlikult valeandmete esitamisest, et saada õigus Tallinna linnavolinikuna tegutsemiseks.

Vandeadvokaadid selgitasid pöördumises, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadusest tulenevalt on volikogu liikme volituse üheks eelduseks asjaolu, et liige elab selles vallas või linnas, mille volikogu liige ta on.

„Meie poolt kogutud tõendid viitavad selgelt asjaolule, et Andre Hanimägi ei elanud aadressil, mida ta oli avaldanud rahvastikuregistrile,“ seisis Nääsi ja Palmi koostatud kaebuses. „Vastupidiselt nähtub, et kõnealune pind oli äripinnana renditud ühele osaühingule, kes pidas seal savistuudiot. Kogutud tõendite kohaselt Andre Hanimägi selles savistuudios lühi- ega pikaajaliselt elanud ei ole.“

Nääs ja Palm lisasid, et kunagine õiguskantsler Indrek Teder juhtis juba 2012. aastal tähelepanu, et kuigi seda ei ole Eesti ühiskonnas veel piisavalt teadvustatud, siis valimisõiguse saamiseks rahvastikuregistrile teadvalt valeandmete esitamine on siiski kuriteona karistatav.

„Lisaks vajaks kõnealuse juhtumiga seoses kontrollimist ka asjaolu, kas Andre Hanimäe elukohta puudutava kande tegi ametnikuna sama isik, kellele kuuluvasse korterisse Andre Hanimäe elukoht registreeriti,“ märkisid vandeadvokaadid. „Juhul, kui see nii on, võib seal esineda toimingupiirangu rikkumine ametniku poolt.“

Prokuratuur otsustab kriminaalmenetluse alustamise kümne päevase tähtaja jooksul, mida võib asjaolude selgitamiseks pikendada veel kümne päeva võrra.

Andre Hanimägi kaebas omakorda Kaido Saarniidu peale

Andre Hanimägi ei jätnud vastamata Pirita linnaosa vanema Kaido Saarniidu süüdistustele meedias ning teatas eile, et pöördus Tallinna linnavalitsuse ja linnakantselei poole, et uuritaks Saarniidu kui linnaosavanema ametiseisundi võimalikku kuritarvitamist.

„[Et uuritaks] talle allunud töötaja survestamist ning tema aktiivset osalemist kirja koostamisel, mida Keskerakond praegu minu vastu kasutab,“ selgitas Hanimägi oma kaebust.

„Olen võtnud Keskerakonna rünnakuid seni rahulikult ja andnud endast parima, et poliitilisse võitlusesse puutumatud inimesed haiget ei saaks. Paraku on see tänaseks juba juhtunud, mistõttu tuleb mul oma õiguste kaitseks reageerida,“ lisas Hanimägi.