Mast sai eelmisel aastal esimene endine Taiwani president, kes on külastanud Hiinat. Nüüd on ta oma teisel visiidil Hiinas ajal, mil piirkonnas valitseb sõjaline pinge, vahendas Reuters.

Kohtumisel Taiwani endise liidriga ütles Xi, et inimesed mõlemal pool väina on hiinlased.

„Väline sekkumine ei saa peatada riigi ja perekonna taasühinemise ajaloolist suundumust,“ ütles Xi, teatas Taiwani meedia.

Xi ei täpsustanud, mida ta mõtles välise sekkumise all, kuid tõenäoliselt viitab see toetusele, mida Taipei saab lääneriikidelt.

„Ei ole pahameelt, mida ei saaks lahendada, pole probleemi, mida ei saaks arutada, ega jõudu, mis suudaks meid lahutada,“ lisas Xi.

Hiina pole kunagi välistanud jõu kasutamist Taiwani üle kontrolli saamiseks ja on suurendanud sõjalist ning poliitilist survet oma suveräänsusnõuete kinnitamiseks.

Ma ütles Xile, et pinged on tekitanud rahutust paljudes taiwanlastes. „Kui kahe poole vahel on sõda, on see Hiina rahva jaoks väljakannatamatu,“ ütles Ma, viidates inimestele, kes on etniliselt hiinlased.

„Mõlemal pool väina elavatel hiinlastel on täiesti piisavalt tarkust, et lahendada kõik vaidlused rahumeelselt ja vältida konflikti sattumist,“ sõnas ta.

Taiwani Hiina poliitikat kujundav nõukogu avaldas kohtumise järgselt kahetsust, et Ma ei väljendanud avalikult Taiwani rahva nõudmist kaitsta suveräänsust ja demokraatlikku süsteemi Hiina Vabariigis, mis on Taiwani ametlik nimi.

Peking peaks lõpetama Taiwani hirmutamise ja lahendama oma erimeelsused Taipeiga lugupidava ja ratsionaalse dialoogi kaudu, lisas ta.