„Meie ümber on kahtlemata ähvardamas sõda … ja kõrge intensiivsusega tavasõda Euroopas ei ole enam fantaasia,“ ütles Borrell Brüsselis majandusfoorumil peetud kõnes, vahendas Euractiv.

Ta lisas, et „Venemaa ohustab Euroopat“ sõjaga Ukrainas ja hübriidrünnakutega EL-i liikmesriikide vastu.

„See (sõda) ei alga homme, kuid me ei saa eitada tegelikkust,“ sõnas Borrell.

Mitmed Euroopa sõjaväejuhid on hiljuti hoiatanud Venemaa võimaliku katse eest õõnestada NATOt järgmisel kümnendil.

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse 2022. aastal on Euroopa riigid tõstnud oma kaitsekulutusi ja planeerinud kaitsetööstuse tootmisvõimekuse suurendamist.

Vaatamata murele hakkavad Euroopa jõupingutused Ukraina relvatarnete suurendamiseks ja EL-i riigisiseste sõjavägede relvastamiseks alles tuure koguma. Kõige tundlikum teema on tulevikus suuremate kaitseinvesteeringute rahastamine.

„EL-i liikmesriigid lõid Kaitseagentuuri, kuid ei rahastanud seda,“ ütles Borrell. „Me vajame uut valitsustevahelist rahastamisvahendit …, mis on võrreldav sellega, mille lõime (euroala) finantskriisi ajal,“ ütles ta.

EL-i peadiplomaat käsitles kõnes ka eurooplaste kasvavat hirmu USA endise presidendi Donald Trumpi võimaliku naasmise ees, kes on ähvardanud mitte kaitsta NATO liitlasi Euroopas, kes ei kuluta kaitsele piisavalt.

„USA vihmavari, millele oleme külma sõja ajast peale tuginenud, ei pruugi olla kogu aeg avatud,“ kommenteeris Borrell. „Võib-olla, sõltuvalt sellest, kes Washingtoni valitseb, ei saa me loota, et Ameerika meid kaitseb.“

„Alliansi sees võivad üksikute liikmete prioriteedid muutuda,“ lisas ta.

Jaga
Kommentaarid