„Nad tegid ettepaneku kasutada oma soojuselektrijaamu, mis on suletud,“ ütles Ukraina energiaminister German Galuštšenko. „Kasutada neid doonoritena ehk oleks võimalus need lammutada ja hankida vajalikke varuosi,“ selgitas ta, vahendas Politico.

Leedu energeetikaministeerium teatas, et elektri- ja soojusvarustuse osas ei ole ohtu nende endi tarbijatele, kuna üle antakse ainult seadmeid, mis pole kasutuses.

„Nad jätkavad meie energiarajatiste tabamist rakettidega, hävitavad trafosid ja generaatoreid. Kahjuks on Venemaa viimastel nädalatel hävitanud 80 protsenti soojuselektrijaamadest,“ ütles Ukraina asepeaminister Denõss Šmõhal.

„Me teame, et teil on vana nõukogude tüüpi tehnikat,“ ütles Šmõhal eelmisel nädalal ERR-ile. Ta lisas, et varuosad oleksid neile suureks abiks, et taastada rünnakutest mõjutatud elektrijaamade võimekust.

Pärast 22. märtsil alanud Venemaa ulatuslikku rünnakulainet on vooluta jäänud hinnanguliselt 1,9 miljonit ukrainlast. Ukraina suurim eraelektritarnija DTEK on kaotanud neli viiendiku oma tootmisvõimekusest. Enne seda oli Kiiev tootnud üleliigset elektrienergiat ja lootis suurendada eksporti EL-i riikidesse oma riigieelarve tugevdamiseks.

„Kui Ukraina võitleb meie ja kogu Euroopa vabaduse eest, siis Leedu on ja jätkab toetuste saatmist. Energiasektor pole erand. Seni oleme juba toetanud ja tarninud rohkem kui 13 miljoni euro väärtuses energiavarustust ukrainlastele,“ ütles energeetikaminister Dainius Kreivys.

Jaga
Kommentaarid