Erakonna juhatuse liige Julia Smoli ütles teisipäeval ERR-i venekeelsete uudiste portaalile rus.err.ee, et partei juhatus kavatseb selle nädala lõpuks kandidaadid välja valida. Smoli sõnul võiks üks kandidaatidest olla Aivo Peterson, kes sai 2023. aasta riigikogu valimistel Ida-Virumaal kandideerides Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjas 3968 häält, mis oli ligi 81 protsenti ringkonna kvoodist.

„Saatsime valimiskomisjonile päringu, kas Aivo Peterson võiks kandideerida. Ja meile öeldi, et ta võib kandideerida. Seega on võimalik, et ta saab nimekirja. Seda tahavad nii erakond kui ka rahvas,“ lisas Smoli ERRile.

Smoli rääkis, et Koos erakonna eesmärk on eurovalimistel võita üks mandaat.

Petersoni süüdistatakse riigireetmises

Riigiprokuratuur saatis septembris kohtusse kriminaalasja, milles esitas Eesti vabariigi kodanikele Aivo Petersonile ja Dmitri Rootsile süüdistuse riigireetmises ning Venemaa föderatsiooni kodanikule Andrei Andronovile Eesti vabariigi vastases vägivallata tegevuses välismaalase poolt.

Süüdistuse järgi abistasid Peterson ja Rootsi 2022. aasta oktoobrist 2023. aasta 10. märtsini Venemaa föderatsioonist saadud suuniste alusel teadlikult ja organiseeritult Venemaad ning Venemaa ametiasutuste ülesandel tegutsenud inimesi Eesti vabariigi iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Samuti abistas Peterson süüdistuse saanud Andronovit Eesti iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Petersonile, Rootsile ja Andronovile esitati pärast kinnipidamist kahtlustus Eesti vabariigi vastase suhte loomises. Tuginedes menetluse käigus kogutud tõenditele ja õiguspraktikale, otsustas riigiprokuratuur esitada Petersonile ja Rootsile süüdistuse riigireetmises ning Andronovile Eesti vabariigi vastases vägivallata tegevuses. Süüdistatavad on vahi all.