Ühe allika sõnul on kokkulepe reservide kasutamiseks Venemaa jaoks juba sõlmitud.

Kasahstani energiaminister Šõngõs Iljasov ütles, et ministeerium ei ole Venemaalt sellist palvet saanud. Venemaa energiaministeerium kommentaaripalvele ei reageerinud.

Valgevene on juba nõustunud Venemaad bensiiniga aitama.

Droonirünnakud on Reutersi andmetel märtsi lõpu seisuga rivist välja löönud umbes 14% Venemaa esmastest naftarafineerimisvõimsustest. Võimud on seni teatanud, et olukord riigisisesel kütuseturul on stabiilne ja varudest piisab.

Venemaa on tavaliselt kütuse eksportija ja rahvusvaheliste turgude varustaja, aga naftatöötlemistehaste vastased rünnakud on sundinud sealseid naftafirmasid importima.

Allikad ütlesid Reutersile, et Moskva palus Kasahstanil luua 100 000-tonnine erakorraline bensiinireserv, mis oleks valmis Venemaa varustamiseks.

Moskva kehtestas alates 1. märtsist kuueks kuuks bensiini ekspordi keelu, et suurt kütusepuudust ära hoida. See aga ei kehti Moskva juhitud Euraasia majandusühendusele, kuhu kuulub ka Kasahstan, ning veel mõnedele riikidele nagu Mongoolia, millega on valitsuste vahelised kütusega varustamise lepingud.

Arvatakse aga, et keeldu võidakse laiendada, kui olukord Venemaal halveneb.

Eelmisel nädalal pidi tootmise katkestama ka Orski naftatöötlemistehas Orenburgi oblastis. Seal on põhjuseks üleujutused.

Ka Kasahstan on piiranud aasta lõpuni kütuse eksporti, välja arvatud humanitaareesmärkidel.

Allikate sõnul olid Kasahstani kütusevarud 5. aprillil järgmised: bensiini Ai-92: 307 000 tonni, bensiini Ai-95: 58 000 tonni, diiselkütust: 435 300 tonni ja lennukikütust: 101 000 tonni.

Jaga
Kommentaarid