Norras välja töötatud metoodika Jobpics tõi 2012. aastal Eestisse Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus. Töötukassa kasutab Jobpicsi kaarte juba aastaid. Praeguseks on see laialt kasutatav ja seetõttu otsustas töötukassa luua interaktiivse testi, et iga inimene saaks ka ise ja endale sobival ajal uurida, milliseid karjäärivalikuid tasuks tal kaaluda. Tuleb vaid minna lehele minukarjäär.ee.

Test ei ole keeruline ega aeganõudev, pigem mänguline ja tulemus annab vastuse, millist tüüpi ameteid eelistada. Test koosneb kutsealade piltidest ja vastaja peab valima kahe ekraanile ilmuva pildi vahel, kumba tööd ta eelistaks. Pildid kujutavad inimesi reaalsetes töökeskkondades ja seetõttu juba pilt ise annab ilmekalt edasi selles ametis töötava inimese töiseid tegevusi. Kokku on veebitestis 18 pildipaari, seega 36 ametipilti.

Pildil lisainfo nupu vajutamisel saab lugeda lähemalt ameti kohta, mida sel alal töötavad inimesed igapäevaselt tööl teevad ja millised on pildil oleva ametiga sarnased ametid.

Kui test tehtud, saab inimene teada, milline kuuest huvitüübist tema on – kas realistlik, uuriv, loominguline, sotsiaalne, ettevõtlik ja harjumuspärane. Lisatud on ka pikem kirjeldus selle huvitüübi omaduste ja tugevuste kohta ning juures on loetelu ametitest, mis sellisele huvitüübile enim sobivad. Samuti on võimalik testi tulemused saata endale e-posti aadressile.

Muidugi ei saa ametivalikut ainult testi põhjal otsustada, kindlasti on vaja veel kutsealade kohta infot juurde lugeda ja alati võib võtta ühendust töötukassa karjäärispetsialistiga – karjaar@tootukassa.ee.

Vaata lähemalt: minukarjäär.ee

Jaga
Kommentaarid