Meeleavalduse korraldaja Péter Magyar on võimupartei liige Fidesz endine liige, kes avaldas hiljuti partei juhtliikmete korruptsioonile viitava lindistuse ja süüdistab kuriteos muu hulgas Orbáni kabinetiülemat. Pärast seda lubas ta asutada uue partei ja minna sellega eurovalimistele.

AFP vahendab, et meeleavaldusel osales umbes 100 000 inimest. Osa neist tunnistas uudisteagentuuridele, et suhtub Magyari motiividesse skeptiliselt, ent on valmis teda protestihääletajatena toetama. „Magyari algatust tuleb toetada, kuna senise opositsiooni puhul on Orbániga võidelda võimatu,“ ütles AFP-le 49-aastane Leo Szabo.

Populistlikus kõnes lubas 43-aastane Magyar juhatada sisse Ungari „uue ajastu“ ja näidata rahvale, et Fideszi võimule on alternatiiv. „Me hoiame üksteisel käest kinni ja me ei tea praegu, kelle käsi me hoiame ja kas nad on parem- või vasakpoolsed,“ ütles ta. „Aga me teame, et me oleme kõik ungarlased ja tahame sama asja.“

Märtsis avaldas Magyar lindistuse, kus Fideszi liikmete väidetavatest kuritegudest räägib tema eksabikaasa ja endine justiitsminister Judit Varga. Minister astus tagasi veebruaris teda ja ekspresident Katalin Novákit tabanud armuandmisskandaali tõttu. Poliitikud ei suutnud avalikkusele seletada, miks anti armu pedofiilist lastekodujuhi abistamise eest süüdi mõistetud lastekodu töötajale. Prokuratuurile üleantud lindistuses väidab Varga, et lisaks olevat Orbáni kabinetiülem Antal Rogán käskinud prokuröridel hävitada tõendeid kriminaaljuurdluse kohta. Hiljem ütles Varga, et rääkis niimoodi hirmu tõttu eksabikaasa ees. Pikemalt saab lugeda siit.