Brüsselis peeti kõnelusi Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni, USA välisministri Antony Blinkeni ja Armeenia peaministri Nikol Pašinjani vahel.

Pärast tippkohtumist ütles von der Leyen ajakirjanikele, et EL eraldab järgmise nelja aasta jooksul „uue ja ambitsioonika partnerluskava“ raames Armeenia ettevõtete ja tööstuse toetamiseks 270 miljonit eurot. Raha eraldatakse ka energiataristu projektideks.

Armeenia püüab katkestada sidemeid endise liitlase Venemaaga. Riik on peatanud oma liikmelisuse Venemaa juhitavas sõjalises alliansis CSTO, on kutsunud USA vägesid riiki treenima, saatnud Ukrainale abi ja isegi kaalunud EL-iga liitumise taotlemist.

Von der Leyen kiitis „meetmeid, mida Armeenia on võtnud meie Venemaa-vastastest sanktsioonidest kõrvalehoidmise vastu“. Ta ütles, et see näitab EL-i ja Armeenia väärtuste joondumist.

Aserbaidžaan, kellel on Armeeniaga pingelised suhted, oli kolmepoolese kohtumise toimumisele vastu. Enne kõnelusi rääkis von der Leyen telefonis Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijeviga ja püüdis teda veenda Brüsseli jätkuvas koostöös „taastuvenergia, transpordiühenduste, energiajulgeoleku ja muu vallas“.

Pašinjan väitis eelmisel kuul, et Aserbaidžaan võib alustada järjekordset pealetungi Armeenia vastu. Blinken andis sellest tulenevalt Aserbaidžaanile hoiatuse, öeldes, et „piiril pinge suurenemine ei ole õigustatud ja mis tahes poole agressiivne tegevus ning retoorika kahjustavad rahuväljavaateid“.

Kohtumise eel jagas Armeenia EL-i ja USA ametnikega dokumente, mille kohaselt on Aserbaidžaan ostnud tohutul hulgal sõjalist riistvara Iisraelist ja Pakistanist.