Kupka ütles FT-le, et Moskvat kahtlustatakse alates Vladimir Putini täiemahulisest sissetungist Ukrainasse 2022. aasta veebruaris „tuhandetes katsetes nõrgestada meie süsteeme“.

Häkkimiskampaania on Kupka sõnul hõlmanud rünnakuid Tšehhi rahvusliku raudteeoperaatori České Dráhy signaalsüsteemide ja võrkude vastu. Rünnakud on löönud rivist välja piletisüsteemid ja tekitanud mure, et signaalsüsteemide edukas segamine võib tekitada tõsiseid õnnetusi.

Venemaa kaitseid destabiliseerida Euroopa energiainfrastruktuuri on hästi dokumenteeritud, aga transpordivõrgustike häirimisest on vähem räägitud.

Euroopa Liidu küberjulgeoleku agentuur avaldas mullu märtsis oma esimese raporti. Selles öeldi, et rünnakuid raudteefirmade vastu on olnud kasvaval määral eeskätt Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse.

Raportis märgiti Vene-meelsete häkkerite rühmituste suuri küberrünnakuid Läti, Leedu, Rumeenia ja Eesti raudteefirmade vastu.

Tšehhi küberjulgeolekuametkond NUKIB on samuti hoiatanud küberrünnakute lisandumise pärast viimastel aastatel. „Üks viimase aasta väljapaistvaid suundumusi on olnud pahatahtlike ründajate kasvav huvi energia- ja transpordisektori vastu,“ teatas NUKIB juulis avaldatud raportis.

České Dráhy teatas, et küberrünnakud nende digitaalinfrastruktuuri vastu on lisandunud ja küberjulgeolekut tugevdatakse pidevalt.

Berliini, Prahat ja Viini ühendavat kiirraudteeliini kavandav Tšehhi paneb Kupka sõnul paika piirangud välisoperaatoritele hangetel osalemiseks. Eelistatakse Euroopa omi.