Mediazona teatel ütles Skobov kohtus nn akvaariumis (süüalustele mõeldud klaaskapis) olles: „Au Ukrainale, surm mõrtsukas Putinile! Ma ei näe mõtet selles palaganis osaleda ja ainus põhjus sellel kohtuistungil osalemiseks on kohtule näkku sülitada.“

Ajakirjanikke kohtuistungile ei lastud, sest uurijad taotlesid istungi kinniseks kuulutamist ja nende taotlus rahuldati. Otsuse väljakuulutamisele ajakirjanikud siiski lubati.

Järgnevas videos hüüab Skobov: „Au Ukrainale! Surm Vene vallutajatele!“

Skobovi advokaat Veronika Karagodina palus muud tõkendit kui vahi alla jätmine. Samuti taotles ta toimikule meditsiinidokumentide lisamist. Need kinnitavad, et Skobovil on diabeet, C-hepatiit, bronhiaalastma ja glaukoom.

Skobov vahistati tema sõbra, inimõiguslase Juli Rõbakovi korteris 2. aprilli õhtul. Rõbakov ütles, et Skobovil ei lubatud kaasa võtta diabeediravimeid. Hiljem teatati, et ta ei võtnud neid protesti märgiks ise kaasa.

Skobovile esitati süüdistus terrorismi õigustamises, sest ta oli teinud postituse Krimmi sillal toimunud plahvatuse kohta. Milline selle tekst täpselt oli, ei ole teada.

66-aastane Skobov oli juba Nõukogude Liidu ajal poliitvang ja viimase „nõukogudevastase agitatsiooni“ kohtuasja süüalune. Kohtuasi lõpetati 1989. aastal seadusest paragrahvi (Vene NFSV kriminaalkoodeksi paragrahv 70) kõrvaldamise tõttu.

Pärast Nõukogude Liidu lagunemist töötas Skobov koolis ajalooõpetajana, võttis sõna Tšetšeenia sõja ja Vladimir Putini vastu ning alates 2022. aastast kutsus üles toetama Ukraina armeed. Tänavu märtsis tembeldas Venemaa justiitsministeerium Skobovi välisagendiks.

Jaga
Kommentaarid