Senat võttis veebruaris vastu 95 miljardi dollari suuruse Ukraina, Iisraeli ja Taiwani abipaketi, kuid Johnson on keeldunud selle üle hääletamast.

Pühapäeval ütles Johnson intervjuus Fox Newsile, et Ukraina abi küsimusega jätkatakse „kohe“, kui seadusandjad naasevad pausilt järgmisel nädalal. Tema öeldu tekitas laialdaselt ootusi kiireks tegutsemiseks.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi taotleb kiiret heakskiitu USA täiendavale abile, kuna Venemaa hoogustunud raketilöögid on tabanud Ukraina linnu ja energiataristut, lisaks vaevleb riik suurtükimürskude nappuse käes.

Johnsoni meeskond ei ole jaganud vabariiklaste seadusandjatega abipaketi üksikasjalikku plaani. Samuti näib, et ta pole otsustanud, milliseid järeleandmisi ta Bideni administratsioonilt nõuab. See raskendab toetuse kogumist järgmisel nädalal toimuvaks hääletuseks, ütlesid ametnikud.

Fox Newsi intervjuus andis spiiker teada, et seaks abiga uued tingimused, sealhulgas on võimalik abi muutmine laenuks, Venemaa varade arestimine tasaarveldusena ja Bideni administratsiooni kehtestatud uute vedelgaasi ekspordilitsentside külmutamine.

Bideni administratsioon ütles teisipäeval avalduses, et lükkab tagasi abi andmise lepingu, mis sõltub veeldatud maagaasi ekspordilitsentside külmutamise tühistamisest.

Kahe vabariiklastest ametniku sõnul on võimalik, et Johnson teeb otsuse abikava üle nädalavahetusel ja kiirendab seadusandlust järgmisel nädalal, kuid kiirendatud ajakava tekitaks tõenäoliselt tagasilööke.

Jaga
Kommentaarid