Grevtsova ei vastanud saadud kutsetele ja teda ei olnud võimalik prokuratuuri sunniviisiliselt tuua, kuna teda ei leitud tema elukohast, sestap kanti endine seimi liige sel nädalal tagaotsitavate nimekirja, ütles prokuratuur Läti riiklikule uudisteagentuurile LETA.

Grevtsova sai süüdistuse kahe kriminaalseaduse artikli alusel - sõjakuritegude õigustamises ja rahvusliku vaenu õhutamises. Selliste kuritegude eest võidakse karistada kuni viieaastase vangistusega, kriminaalhooldusega, üldkasuliku tööga või rahatrahviga.

Riigi julgeolekuteenistus alustas Grevtsova vastu kriminaalmenetlust seoses sotsiaalmeediaplatvormil TikTok avaldatud videosõnumiga. Grevtsova kahtles videos Läti Okupatsioonimuuseumi üles pandud info ja giidi sõnade usaldusväärsuses.

Uurimise käigus leiti, et ka teised Grevtsova videosõnumid on sisaldanud kuriteo tunnuseid. Riigi julgeolekuteenistuse teatel väitis Grevtsova videotes, et Venemaa sõjakuriteod Ukrainas olid õigustatud.

Hiljem teatas Grevtsova sotsiaalmeediasse postitatud videos, et sai oma staatuse kohta teada meediast. Ta lisas, et oli prokuratuuriga ühendust võtnud ja läheb täna ülekuulamisele.

„Olen ühenduses prokuröriga, kelle nimi on Salvis. Ta saatis mulle kohtukutse, mille peale vastasin, et ma ei saa ülekuulamisele ilmuda, kuna viibisin sel ajal kriminaalhoolduskeskuses. Täna, kui sain teada, et mind otsiti, helistasin kohe prokurörile ja leppisime kokku, et lähen täna tema juurde ülekuulamisele,“ rääkis Grevtsova sotsiaalvõrgustikes.

Prokuratuur kinnitas, et vaatamata Grevtsova otsusele ilmuda ülekuulamisele ei ole hetkel tehtud otsust eemaldada ta tagaotsitavate nimekirjast.