Gruško ütles NATO 75. aastapäeva tähistamiseks antud kommentaarides Venemaa riiklikule uudisteagentuurile RIA, et suhted liidu ja Venemaa vahel on „ennustatavalt ja tahtlikult“ halvenemas. Tema sõnul on kõik Moskva ja alliansi dialoogikanalid Washingtoni ja Brüsseliga viinud „kriitilise nulli“ tasemele.

„Kas sõjaline blokk on valmis avatud konfliktiks Venemaaga? Seda tuleb küsida NATO liikmetelt endilt. Igal juhul meil alliansi liikmeriikide suhtes selliseid kavatsusi pole,“ sõnas aseminister.

President Vladimir Putin käivitas 2022. aastal täiemahulise sissetungi Ukrainasse, mille väidetav eesmärk oli takistada NATO laiendamist Venemaa lähedale. Sellest olenemata on sõda aidanud liidu laienemisele kaasa, sealhulgas liitusid Soome ja Rootsi.

NATO ütleb, et aitab Ukrainal võidelda ellujäämise eest Venemaa agressiooni tingimustes ja on varustanud Kiievit kõrgetasemelise relvastuse, väljaõppe ja luureandmetega.

Venemaa sõnul teeb see NATO-st konflikti osapoole. Putin ütles veebruaris, et otsene konflikt Venemaa ja NATO vahel tähendab, et Maa on Kolmandast maailmasõjast ühe sammu kaugusel.