Songaoperatsioonist taastuv Netanyahu ütles videoavalduses, et Iisrael uurib enklaavis toiduabi jaganud organisatsiooni World Central Kitchen (WCK) seitsme töötaja surma põhjustanud õhurünnakut.

„Kahjuks juhtus eelmisel päeval traagiline juhtum ja meie väed tabasid Gaza sektoris tahtmatult süütuid inimesi. Seda juhtub sõja ajal,“ sõnas peaminister. Ühtlasi lubas ta, et Iisrael teeb edaspidi kõik, et selline olukord ei korduks.

Avaldus humanitaartöötajate surmade uurimise kohta tegi Netanyahu pärast seda, kui hukkunute päritoluriigid hakkasid nõudma juhtumi uurimist.

„Humanitaartöötajad peavad olema kaitstud, kui nad tarnivad hädasti vajalikku abi, ja me kutsume Iisraeli tungivalt üles juhtunut kiiresti uurima,“ kirjutas USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Adrienne Watson platvormil X. USA välisminister Antony Blinken kutsus Iisraeli üles korraldama kiiret, põhjalikku ja erapooletut uurimist, nimetades WCK humanitaartöötajaid kangelasteks.

Ühendkuningriik kinnitas, et kolm hukkunut olid Briti kodanikud. Briti välisminister David Cameron ütles, et on rääkinud oma Iisraeli kolleegi Israel Katziga „täiesti vastuvõetamatutest“ surmajuhtumitest- Ühendkuningriigi rahvusvahelise arengu minister Andrew Mitchell mõistis Iisraeli suursaadiku Tzipi Hotovelyga kohtudes „kohutava tapmise“ hukka.

Austraalia peaminister Anthony Albanese kinnitas, et hukkunute seas oli ka üks tema riigi kodanik, sõnades: „Austraalia ootab täielikku vastutust abitöötajate surmade eest. Abitöötajad, humanitaartöö tegijad ja tõepoolest kõik süütud tsiviilisikud peavad olema kaitstud.“

WCK teatel oli esmaspäeva õhtul tapetud inimeste hulgas Austraalia, Poola, Palestiina ja Suurbritannia kodanikud ning USA ja Kanada topeltkodanik. Ühing lisas, et peatab piirkonnas viivitamatult tegevuse.

WCK sõnul reisisid humanitaartöötajad Gaza konfliktivabas tsoonis kahes WCK logodega märgistatud soomusautos ja veel ühes sõidukis. Väidetavalt oli nende liikumine koordineeritud Iisraeli sõjaväega.

Financial Times analüüsis satelliidi- ja sotsiaalmeediapilte, tuvastas rünnaku toimumispaiga ja kinnitas, et kõigi sõidukite rusudest paistsid WCK logod.

ÜRO järgi on alates oktoobrist kuni 20. märtsini Gazas ja Jordani Läänekaldal hukkunud vähemalt 196 humanitaartöötajat.

Jaga
Kommentaarid