NATO välisministrid arutavad niinimetatud Mission for Ukraine’i ettepanekut täna ja selle on esitanud peasekretär Jens Stoltenberg, teatab FT.

Viie NATO diplomaadi sõnul koordineeritaks selle plaani järgi hinnanguliselt saja miljardi dollari suurust toetust, mille annavad NATO 32 liikmesriiki.

Stoltenberg on esitanud seda ettepanekut vahendina „mehhanismi kaitsmiseks poliitilise muutuse tuulte eest“, teatasid allikad FT-le.

Kui see heaks kiidetakse, annab see lisaks alliansile kontrolli seni USA juhitud Ramsteini toetusgrupi üle ja võimaldab juhtida Ukraina surmavate relvadega varustamist.

Stoltenbergi eesmärk on FT andmetel jõuda kokkuleppele enne NATO tippkohtumist juulis Washingtonis.

„See on Rubico ületamine. NATO saab Ukraina surmava toetuse koordineerimise rolli,“ ütles üks diplomaat. „Ma näen tekkimas konsensust ja ma arvan, et see on olemas ajaks, kui me läheme Washingtoni lennukile.“

USA osa selles sajas miljardis oleks märkimisväärselt väiksem kui kahepoolne abipakett, mis on USA kongressis takerdunud, teatasid diplomaadid.

Käivad debatid finantseerimise struktuuri üle. Mõned tahavad samasugust jaotust nagu NATO eelarve puhul. Sellisel juhul peaks USA andma veidi üle 16 miljardi dollari.

Kaks diplomaati hoiatas, et ettepanek nõuab kõigi 32 liikmesriigi toetust ja tõenäoliselt on ees kuid läbirääkimisi.

Vastuseisu on oodata loomulikult sellistelt riikidelt nagu Ungari.

Jaga
Kommentaarid