Politsei teatel on vigastatuid. Tulistaja on kinni peetud, vahendab Yle Uutiset.

Kooli direktor Sari Laasila ütles Reutersile, et koolis on vahetu oht möödas.

Politsei sai väljakutse kell 9.08. Kahtlusaluse kinnipidamisest teatas politsei kell 10.08.

Politsei teatel on kahtlusalune 12-aastane sama kooli õpilane. Politsei ei kommenteeri praegu, millist relva kasutati, aga tegemist oli tulirelvaga.

Lapsevanemad ütlesid kooli juures Yle reporterile, et tulistaja on kuuenda klassi õpilane.

Ülemkomissar Timo Leppälä sõnul peeti kahtlusalune kinni Helsingi Tapulikaupunki piirkonnas ja ta liikus jalgsi. Tal oli relv kaasas, aga kinnipidamine sujus rahulikult.

Politsei teatas alguses, et vigastatuid on kolm ja nad on samuti 12-aastased sama kooli õpilased. Politsei ei kommenteerinud vigastatute täpset seisundit. Hilisemal pressikonverentsil tunnistati, et üks õpilane suri.

Kõrvalistel isikutel paluti piirkonnast eemale hoida ja siseruumides püsida. Tundmatutele isikutele ei tohtinud politsei teatel ust avada.

„Päev algas šokeerivalt. Vantaa Viertola koolis toimus tulistamisvahejuhtum. Võin vaid kujutleda seda valu ja muret, mida paljudes peredes praegu tuntakse. Teos kahtlustatav on kätte saadud. Olukorda juhib Ida-Uusimaa politsei,“ kirjutas Soome siseminister Mari Rantanen X-is.

„Vantaa Tulistamisintsident vapustab sügavalt. Minu mõtted on ohvrite, nende lähedaste ja Viertola kooli teiste õpilaste ja personali juures. Jälgime olukorda tähelepanelikult ja ootame võimudelt uuenevat informatsiooni,“ kirjutas Soome peaminister Petteri Orpo.

Kooli lähedal töötanud naine ütles Iltalehtile, et kuulis kõva pauku.

„Ma ei osanud seda relvaga seostada. Siis oli kuulda hirmsat kiljumist ja paar last jooksis üle hoovi,“ sõnas ta.

Alguses ei osanud ta seda koolitulistamisega seostada. Alles siis, kui kooli hoovi kihutasid raskelt relvastatud politseinikud, sai asi selgeks.

„Läks minut või kaks ja hoovi kihutas mitu politseiautot, kiirabiautot ja Karhu rühm (politsei eriüksus – toim),“ rääkis naine.

Pealtnägija sõnul oli hoovis politseinikel vastas kooli personali hulka kuuluv naine, kes hüüdis hoovi minna üritanud kõrvalistele inimestele, et „siia ei tohi tulla, siin on keeruline olukord“.

Naise sõnul tormasid politseinikud autodest välja, automaat käes.

Kool tegutseb kahes õppepaigas. Politseist öeldi Iltalehtile, et tulistamine toimus Jokiranta õppepunktis, seda kirjutab ka MTV Uutiset.

Viertola koolis õpib umbes 800 õpilast 1.–9. klassis ja seal töötab umbes 90 inimest.