Haisu põhjus ei olnud õhtuks selgunud. Helsingi päästeteenistus teatas eile kell 15.30, et hais ei ole tolle hetke andmete järgi tervisele ohtlik, vahendab Helsingin Sanomat.

Päästeteenistus sai teate pärast kella 15 ja häirekeskus sai mitmeid telefonikõnesid laialdasest piirkonnast.

Haisu põhjust hakati välja selgitama ulatusliku võimude koostööga Helsingi päästeteenistuse juhtimisel. Veel osalesid politsei, piirivalve, ilmateenistus, Soome Keskkonnakeskus ja häirekeskus.

Päästeteenistus teatas kell 17.10, et haisu põhjust ei ole seni tuvastatud.

Piirivalve kontrollis Soome lahe merepiirkonda. Ühendust võeti ka Eesti võimudega. Kiirgusohutuskeskus teatas, et mingit kiirgust ei ole tuvastatud.

Helsingi päästeteenistuse teatel asja rohkem ei uurita. Siiski jälgib päästeteenistus olukorda ning inimestel soovitati sulgeda aknad ja ventilatsioon, kui siseruumides on tugev hais. Päästeteenistus soovitas ka arsti poole pöörduda, kui tekib mingeid sümptomeid.

Helsingi ja Uusimaa haiglapiirkond teatas siiski, et neile hais tööd juurde ei toonud.

Helsingi Piirkonna Keskkonnateenused (HSY) teatas, et õhu kvaliteeti hais ei mõjutanud, vaid see oli samasugune nagu soojadel kevadpäevadel tavaliselt: suurim probleem on tänavatolm. Ka vääveldioksiidi sisaldus õhus oli kell 15.20 „tavapäraselt madal“. Haisu tekitavaid väävliühendeid HSY aga ei mõõda.

Haisu tunti ka Peterburis. Vene meedia teatas teravast haisust, mis on piirkonda vaevanud juba mitu päeva. Põlenud kummi meenutanud hais levis eriti Peterburi lääneosades ja Soome lahe rannikul.

Alates laupäeva õhtust liikusid õhumassid Helsingisse kagusuunast ehk Põhja-Eesti ja Venemaa rannikult, teatas ilmateenistus. Nii ei saa näiteks Islandi vulkaan ilmselt haisu põhjus olla.