USA luure juurdluse eelmisel aastal avaldatud tulemuste järgi on väga tõenäoline, selle sündroomi eest vastutab välisvastane. Esimest korda teatasid sellest tervisehäirest USA saatkonna töötajad Kuuba pealinnas Havannas 2016. aastal, vahendab Reuters.

Riias baseeruv ja Venemaale keskenduv uuriva ajakirjanduse grupp The Insider teatas aga, et kohtades, kus USA personalil on olnud tervisehäireid, on tegutsenud GRU üksus number 29155.

Koostöös USA telesaatega „60 Minutes“ ja Saksa ajakirjaga Der Spiegel läbi viidud aasta kestnud juurdluse tulemusena teatati ka, et üksuse 29155 liikmed on saanud autasusid ja edutamisi seoses „mittetapvate akustiliste relvade“ väljatöötamisega.

Venemaa on varem oma igasugust seotust eitanud.

Sümptomite hulgas on olnud peavalud, iiveldus, mälulüngad ja pearinglus.

The Insideri andmetel võis esimene intsident „Havanna sündroomi“ sümptomitega aset leida varem kui 2016. aastal. Tõenäoliselt toimusid kaks aastat varem rünnakud Saksamaal Frankfurtis, kui üks konsulaadis töötanud USA valitsuse töötaja millegi tugeva energiakiire laadse tõttu teadvuse kaotas.

Väited Venemaa seotuse kohta „Havanna sündroomiga“ on alusetud süüdistused meedia poolt, kuulutas täna Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

„Kõik see ei ole midagi rohkemat kui meedia alusetud, paljasõnalised süüdistused,“ ütles Peskov ajakirjanikele, vahendab Interfax.

„Te teate, et see ei ole üldse uus teema. Juba palju aastaid aetakse niinimetatud Havanna sündroomi teemat pressis vahule, kusjuures kõige sagedamini on seda algusest peale kuidagi seostatud Vene poole süüdistamisega selles. Aga kordagi ei ole keegi kuidagi mingeid veenvaid kinnitusi nendele paljasõnalistele süüdistustele avaldanud ega välja öelnud,“ ütles Peskov.