Tolm paikneb maapinnast mõne kilomeetri kõrgusel troposfääris. Keskonnaagentuuri andmetel tolm maapinna lähedal inimeste tervisele ohtu ei kujuta, kuid selle tõttu võivad päikesetõus ja päikeseloojang olla tavapärasest erksamad.

Sellised tolmupilved käivad keskkonnaagentuuri andmetel üle Eesti aasta jooksul mitu korda. Mõnikord on aga tolmukogused piisavalt väikesed ja tühised, et jääda inimsilmale märkamatuks.

Sahara kõrbe tolm jõudis meieni rõhkkondade soodsa asendi tõttu. Lääne-Euroopa kohale on sopistunud suur madalrõhusüsteem, kõrgrõhkkond katab samal ajal Kagu-Euroopat, Ida-Euroopat ja Lääne-Venemaad. Nende vahel liiguvad õhumassid enamjaols lõunast põhja poole. Kõrbetolm levis Põhja-Aafrikast üle Vahemeremaade ja Kesk-Euroopa põhja poole ning on tänaseks jõudnud juba servapidi Põhja- ja Ida-Euroopasse.

Tolmu kandub üle Eesti ka uue nädala alguses, esmaspäeval ja teisipäeval. Kolmapäevaks lööb sadu õhu puhtaks, temperatuur langeb. Õhumass vahetub puhtama ja külmema vastu.

Pühapäeva öö on muutliku pilvisusega, ent suurema sajuta. Laialdaselt on udu ja võib ka uduvihma tibutada. Puhub nõrk muutliku suunaga tuul ning õhutemperatuur on –1 kuni +4 kraadi.

Esmaspäeval ja teisipäeval on öine keskmine temperatuur 8 kraadi juures ning päeva keskmine on esmaspäeval 17 kraadi, teisipäeval 13 kraadi. Sealt edasi muutub ilm aga külmemaks.

Kolmapäeval langeb öine keskmine temperatuur +1, päevane +3 kraadini, Ida- ja Kagu-Eestis sajab lörtsi ja lund, mis õhtuks lakkab. Neljapäeval langeb õhutemperatuur veelgi.