Mihhail Kõlvart ja Keskerakond puksiti võimutüüri juurest eemale sel teisipäeval. Vahepeal on neli parteid eraldi arutanud, kuidas edasi minna. Seni paistab suurim vastuolu seisnevat selles, et Isamaa soovib arutada võtta mitu teemat, mida teised erakonnad ei tahaks linnaga siduda, näiteks Vene kodanike kohalikel valimistel hääletamise küsimus.

Tallinna volikogu Isamaa fraktsiooni esimees Karl Sander Kase sõnas eile Delfile, et nemad ootavad kõnelustelt kõigis valdkondades avatud ja sisulist arutelu. „Tulevad konstruktiivsed läbirääkimised, aga kindlasti mitte lihtsad. Läheme partneritega avatud arutelule ja loodame, et nemad teevad sama,“ lausus ta.

Reformierakond omakorda plaanib rääkida lumekoristusest, linna juhtimise revisjonist, „propagandamasina“ kinnipanekust, eestikeelsest haridusest, ühistranspordist jne. „Olen kindel, et me ei pea mingitel teemadel liiga kaua peatuma. Lepime asjad kokku, läheme tööle ja leiame siis üles, mida on vaja ümber korraldada,“ ütles Pärtel-Peeter Pere.

Jevgeni Ossinovski (SDE) sõnul lepitakse täna kondikava, mille järgi saaks tempokalt ja sisukalt edasi liikuda. „Tõenäoliselt jõuame ka mõnes sisuküsimuses arutelusid pidada,“ lausus ta. Kuigi Ossinovski sõnul ei tule läbirääkimised lihtsad, on ta veendunud, et kõigi ühine eesmärk on jõuda kokkuleppele.

Eesti 200 võtab koalitsioonikõnelustel prioriteetideks eestikeelse hariduse, transpordireformi ja eelarverevisjoni. Partei juhatusse kuuluva Marek Reinaasa sõnul on võimalikult operatiivsed koalitsiooniläbirääkimised linnaelanike huvides. „Kindlasti ei pea me mõistlikuks liigset venitamist ja parlamendi teemade toomist Tallinna võimukõnelustesse. On selge, et pealinna uus koalitsioon ei hakka otsustama riigikogu töö üle. Pigem annab venitamine mänguruumi Keskerakonnale, et võimule naasta.“