Möödunud reede õhtul hukkus Moskva äärelinna kontserdimajas Crocus Hall toimunud terrorirünnakus üle 140 inimese ning paljud on seni kadunud. Rünnaku võttis omaks ISIS-e Kesk-Aasia haru ISIS-K. Sellegipoolest on Kreml algusest peale proovinud rünnakut siduda Ukrainaga. Ukraina on kõiki süüdistusi eitanud.

Teisipäeval tunnistas president Vladimir Putin, et terrorirünnaku taga on „radikaalsed islamistid“, ent rõhutas, et neil on sidemeid Ukrainaga. Vaata kõnealust klippi:

Täna teatasidki Vene uurijad, et on leidnud tõendeid selle kohta, et rünnaku toime pannud tulistajad olid seotud „Ukraina natsionalistidega“, vahendab Reuters.

„Kinnipeetud terroristidega töötamise, neilt konfiskeeritud tehniliste seadmete uurimise ja finantstehingute teabe analüüsimise tulemusena saadi tõendid nende seotuse kohta Ukraina natsionalistidega,“ seisis avalduses.

Väidetavate tõendite olemust ei avaldatud.

Avalduses väidetakse sedagi, et ründajad said Ukrainast „märkimisväärses koguses sularaha ja krüptovaluutat“.

Ühtlasi peeti kinni üks terrorismi rahastamisega seotud kahtlusalune.

Rünnaku läbiviimise eest on kinni peetud ja süüdistus esitatud neljale Tadžikistani päritolu mehele.

Uudistekanali Ukrinform järgi kasutatakse Vene kanalites „Ukraina jälje“ tõendamiseks veebist leitud pilte päris passidest.

Sotsiaalmeedia plativormil X levib valeinfo, mille kohaselt on Moskva terrorirünnakus kahtlustatavateks tuvastatud Ukraina kodanikud, kes väidetavalt palgati USA maksumaksja raha eest. Tõenditena kasutatakse fotosid neljast Ukraina passist.

Teiseks Vene kanalites levitatud valeuudiseks on väide, et Ukraina kodanik osales terrorirünnakus. „Tõendusmaterjalina“ tuuakse ka sel puhul veebist leitud passipilti ja väidetav foto mehest ülekuulamiselt. Portaali tehtud analüüs toob esile meeste erinevad näojooned.

Jaga
Kommentaarid