Kaasaegsed organisatsioonid on astunud sammu kaugemale tervisliku ja ohutu töökeskkonna loomisest ning panustavad ka töötajate tervislike eluviiside toetamisse ning vaimse ja füüsilise tervise edendamisesse. Hõlmaku need siis kas ühiste tervisepäevade korraldamist, sammuvõistlusi või tervislikke ampse kontori puhkenurgas.

Oluline on toetada nii vaimset kui ka füüsilist tervist, nii ennetust kui ka vajadusel ravi

Südameapteegi koolitus- ja arenduspartneri Kristel Saaremägi sõnul kandub Südameapteegi klientidele antud lubadus „Sinu tervis on meie südameasi“ edasi ka inimestele, kes töötavad Südameapteegis. Toetamaks töötajate füüsilist ja vaimset tervist ning ennetamaks tervisemuresid, on Südameapteek loonud terviseprogrammi „Ole terve!“.

Südameapteegi nime kandvates apteekides ja kontoris töötab üle Eesti pea 400 inimest. „Oleme uhked, et meie juures töötavad väga erinevad inimesed – nii oma elukorralduse kui ka harjumuste poolest. Ka eelistused, kuidas enda tervise eest hoolt kanda, on erinevad. Seetõttu saab programmi „Ole terve!“ sees luua endale kõige paremini sobiva tervisepaketi. Näiteks võid valida sportimiseks isikliku sportimisraha või hoopis tervisekindlustuse paketi, mis katab erinevad tervisemurede ennetamise või juba tekkinud tervisemure lahendamise kulud. Oleme paindlikud – kui täpset eelistust kohe ei tea, saad valida ka mõlemast ülaltoodud tervisepaketist osa,“ tutvustab Saaremägi Südameapteegi võimalusi.

Lisaks tervisepakettidele on Südameapteegis tervisepäevad, mida saab kasutada nii enda kui ka oma lähedase vaimse või füüsilise tervise turgutamiseks. Staaži kasvades lisanduvad tervisepäevadele ka lisapuhkuse päevad, mida saab samuti enda tervise toetamiseks ja energia kogumiseks kasutada.

Juhtide toetus peab väljenduma tegudes ja kaasalöömises

Teame, et vaimne tervis on sama oluline kui füüsiline – mõlemad mõjutavad inimese üldist heaolu ja elukvaliteeti ning neil on omavaheline seos. Saaremägi kirjeldab: „Pöörame füüsilise tervise kõrval järjest rohkem tähelepanu ka vaimsele tervisele. Viime läbi vaimse tervise teemalisi koolitusi ning arendame juhte märkama töötajaid keerulistes olukordades ja kuidas neile toeks olla. Sportimise väljakutsete ja ühisüritustel osalemisega toetame koos üksteise tervist ega luba mõnusalt diivanile jääda.“

Tervist edendavates töökohtades on haiguspäevade arv väiksem

Tervist edendav töökoht on oluline mitte ainult töötajate individuaalse heaolu seisukohast, vaid omab ka laiemat kogukondlikku mõju.

Saaremägi: „Toetame oma töötajate tervislikke eluviise ja tervisekäitumist, nagu regulaarne treenimine, tervislik toitumine ja stressi maandamine. Usume, et töötajate tervislike harjumuste kujundamine töökohal ja terviseteadlikkus võivad kergesti kanduda ka kodudesse ning perekonda, edendades seeläbi head tervisekäitumist ka laiemalt. Sportimisväljakutsel kutsud ehk ka oma sõbra või abikaasa kõndima?“

Tervist edendavates töökohtades on haiguspäevade arv väiksem ja seetõttu töölt puudumisi vähem, mis omakorda mõjutab töötajate omavahelist suhtekliimat ning tööprotsesside sujumist.

„Näeme, et tervise toetamine ja ühised aktiivsed tegevused on andnud väga mitmel moel positiivseid tulemusi, seetõttu suuname veelgi rohkem tähelepanu ning investeeringuid töötajate heaolu ja tervise parandamisse. Näiteks lisaks füüsilisele tervisele on veelgi suurem tähelepanu psühholoogilisel toel ja vaimsel heaolul. Organisatsioonis on professionaalne tugiisik stressi, ärevuse ja vaimse tervise probleemidega toimetulekuks. Panustame rohkem terviseteadlikkuse suurendamisse – tervisekoolitustesse ja -seminaridesse,“ tutvustas Saaremägi Südameapteegi tulevikuplaane.

Jaga
Kommentaarid