Pärast seda, kui Keskerakond Porto Franco kaasuses teises kohtuastmes süüdi mõisteti, leidis Tallinna opositsioon endas võimupöörde korraldamiseks uue hoo. Reformierakond, Isamaa ja Eesti 200 loodavad, et nende paati astuvad ka hetkel võimul olevad sotsid. Sel juhul saaks uue koalitsiooni teha EKRE-ta.

Kõige selle valguses on sotsid tõusnud õite magusasse positsiooni. „Päevakord“ proovis sotse kitsikusest pisut välja aidata ja vaagis kahe kosjakutse plusse ning miinuseid.

„Ühelt poolelt on juba pakkumine üleval: reformierakondlased on öelnud, et kui sotsid nende paati läheks, siis võiksid nad linnapea koha saada,“ meenutab Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja.

„See on täitsa aus pakkumine: muud moodi neid praegusest koalitsioonist lahti ei kanguta,“ nõustub Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant.

Samal ajal tähendaks sotsidele praegusest kahe partneriga koalitsioonist lahkumine osa ametikohtade kaotamist. Omaette peavalu saab olema see, kuidas nelja (või viie) liikmega võimuliidus kokkuleppeid saavutada.

„Praegune positsioon oleks sotside jaoks lihtsam,“ möönab Jaagant. Kuigi edaspidi saaks opositsioon hambusse magusa kondi, sest sotsid on möönnud, et Keskerakonna süüdi mõistmine on „häiriv“ tõik. „Opositsioonil oleks lihtne ette heita: sotsid on võimu nimel valmis milleks edasi ja nii riputaksegi Keskerakonna kleidisabas, kuigi on öelnud, et Keskerakonnal on halb olukord.“

Järgmisel aastal toimuvatele kohalikele valimistele mõeldes saaks uus võimuliit Keskerakonna kukutamisega omajagu stardieelist, toob Eesti Ekspressi ajakirjanik Greete Lehepuu arutellu veel ühe tahu.

„Paadi loksutamine on enamasti ajalooliselt reitingutele positiivselt mõjunud,“ märgib ta. „Uus võimuliit ei saa ega pruugigi jõuda midagi linnajuhtimises reaalselt ära teha, kuid enda kiitmiseks saab avalikkusele üles loetleda erinevaid algatusi ja plaane, mida kõike napi aasta jooksul on käima lükatud.“

Kevade esimesse päevakorda sai seekord kinnitatud palju jooksvaid teemasid:

  • Kalle Laanet pistis jooksu justiitsministri kohalt.

  • Paljud Vene kodanikud Eestis jooksid valima ja tõstatus küsimus, kas nad ikka Eesti valimistel peaks saama osaleda.

  • Kuhu jookseb regionaalminister Madis Kallas, et ta tagasi astumisega ähvardab?

  • Ja viimaks: kas autojuhilubadel peaks olema vanuse ülempiir?

  • Boonusena ei puudu ka Greete eluloterii!


Taskuhäälingusaade „Päevakord“ on iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!