Selle nädala algul mõistis Brüssel hukka Venemaal toimunud „presidendivalimised“, mille kohta paljud eri riikide analüütikud on öelnud, et tegemist ei olnud demokraatlike valimistega. Samuti mõistis Euroopa Liit hukka Ida-Ukraina okupeeritud aladel „valimiste“ korraldamise, mida nimetati rahvusvahelise õiguse ilmseks rikkumiseks.

Ent sellest hoolimata õnnitles Orbán isiklikult Putinit tema „tagasivalimise“ puhul, kirjutab Euronews. Valitsuse pressiesindaja teatas neljapäeval sotsiaalmeedias, et peaministri sõnul võimaldab vastastikusel austusel põhinev koostöö Ungari ja Venemaa vahel olulisi arutelusid isegi keerulises geopoliitilises kontekstis.

„Peaminister Orbán kinnitas Ungari pühendumust rahule ja valmisolekut tihendada koostööd sektorites, mida rahvusvaheline õigus ei piira, rõhutades dialoogi tähtsust rahumeelsete suhete edendamisel,“ sõnas pressiesindaja.

Orbáni õnnitlus tuli samal ajal, mil EL-i liidrid kohtusid Brüsselis, kus oli päevakorras bloki kaitsevõime tugevdamine ja Kiievi sõjalise toetuse suurendamine. Samm näitas, et Budapestil on kindel kavatsus hoida Moskvaga tugevat suhet.