Aleksei Navalnõi ema Ljudmilla esitas nõude, milles väitis, et poliitik ei saanud piisavat arstiabi Arktika paranduskoloonias, kus ta suri.

Navalnõi korruptsioonivastase sihtasutuse endine juht Ivan Ždanov ütles, et paranduskoloonia lähedal asuva Labõtnangi väikelinna kohus jättis kaebuse rahuldamata põhjusel, et hageja peab olema Navalnõi ise.

Tema meeskond ütles, et Navalnõi esitas kolme vanglas veedetud aasta jooksul mitu korda kaebuseid arstiabi osutamata jätmise pärast, kuid kõik said tagasi lükatud.

„Aleksei esitas mitmeid kordi kohtuasju kolooniates arstiabi osutamata jätmise eest,“ kirjutas Ždanov Telegrami sõnumirakenduses. „Nüüd, kui ta on tapetud, eitavad nad tema perekonna väidet pilkavate sõnadega.“

Uudist kommenteeris ka poliitiku naine Julia sotsiaalmeediaplatvormi X postituses. Nimelt ütles ta, et juhtum jäeti rahuldamata, et vältida tõendite esitamist kohtus.

„On ainult üks põhjus - kohtuprotsessil peavad nad esitama dokumendid ja videod 16. veebruaril toimunu kohta,“ kirjutas ta.

Vanglavõimude teatel kaotas Navalnõi teadvuse ja suri pärast jalutuskäiku. Tema surmatunnistusele kirjutati, et tegemist oli loomuliku surmaga.

Navalnõi perekond ja liitlased süüdistasid Venemaa presidenti Vladimir Putinit poliitiku tapmises. Kreml eitas taoliseid süüdistusi ja nimetas nimetades lääne reaktsiooni tema surmale „hüsteeriliseks“.