Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen võõrustab 5.aprillil Brüsselis Pašinjani ja USA välisministrit Antony Blinkenit, teatas Armeenia julgeolekunõukogu sekretär Armen Grigorjan.

„Nad plaanivad arutada kolmepoolse koostöö aspekte, mis aitavad kaasa Armeenia arengule. Ürituse eesmärk on ka tugevdada Armeenia vastupanuvõimet,“ ütles Grigorjan.

Armeenia on tugevdanud oma suhteid läänega pärast Venemaa pealetungi algust Ukrainale. Nad on saatnud Kiievisse humanitaarabi, korraldanud ühiseid õppusi USA sõduritega ja peatanud liikmelisuse Moskva sõjalises liidus CSTO. Samuti on Armeenia teatanud, et kaalub Euroopa Liiduga ühinemise taotlemist.

Armeenia ja Venemaa suhted muutusid pingeliseks, kui Kreml keeldus Jerevani pooldamast seoses Aserbaidžaaniga puhkenud konfliktiga Mägi-Karabahhi piirkonnas. Selle tulemusena põgenes piirkonnast umbes 100 000 etnilist armeenlast.

Pašinjan ütles sel nädalal, et riik peab rahupüüdluse raames loovutama neli piiriäärset küla Aserbaidžaanile. Ta hoiatas, et vastasel juhul võib toimuda järjekordne konflikt kahe riigi vahel. Aserbaidžaan eitab, et kavatseb korraldada rünnakut Armeenia vastu.