USA sõjaline abi Ukrainale ootab juba möödunud aasta lõpust heakskiitu kongressis.

„Oma vaatenurgast oleme kindlad, et saame selle tehtud. Me saame selle abi Ukrainale,“ ütles Sullivan ühisel pressikonverentsil pärast kohtumist Ukraina presidendikantselei ülema Andri Jermakiga.

Sullivan ei kinnitanud abi saabumise ajakava, kuid ütles, et „plaanist B“ ei ole vaja rääkida. Näis, et ta lükkas tagasi idee anda Ukrainale abi laenuna.

„Olen kindel, et saavutame plaani A. Me saame parlamendis tugeva kahepoolse hääletuse Ukraina abipaketi jaoks ja me saame selle raha uksest välja, nagu peaks,“ ütles ta ja lisas, et protsess on juba võtnud liiga kaua aega.

Vene väed on aasta esimesel poolel Ukraina idapiirkonnas edasi liikunud, sest Ukraina väed seisavad silmitsi vahendite nappuse ja tööjõuprobleemidega.

Kiiev soovib korraldada rahutippkohtumist sellel kevadel Šveitsis, kuid ei kavatse Venemaad kohale kutsuda. Kohtumise eesmärk on tugineda president Volodõmõr Zelenskõi rahu nägemusele. Tema plaan näeb ette Vene vägede täielikku väljaviimist, mille Moskva on tagasi lükanud.

Jermak usub, et Hiina kõrge saadik võiks tippkohtumisel osaleda. Hiinat peetakse Venemaa liitlaseks ja riikidel on sügavad majandussidemed. Hiina osavõttu tippkohtumisest peetaks Ukraina jaoks suureks diplomaatiliseks võiduks.

„Hiina eriesindaja viimane visiit annab ettevaatlikku lootust, et ka Hiina osaleb selles protsessis,“ ütles Jermak.

Jaga
Kommentaarid