„Kliimamuutuste pidurdamine on mulle vastutustundliku inimese ja teadlasena oluline, õnnestumise eeltingimuseks on aga rahva toetus. Parempoolsete hoiak, et just inimeste heaolu on kõige tähtsam, muudab ka eduka roheülemineku reaalsemaks,“ ütles Anger-Kraavi.

Euroopa ja Eestigi rohelisi erakondi ja aktiviste kõrvalt jälgides on näha, et nende jaoks on sageli oluline ainult see, mida nad ise tahavad, selgitas ta. „Mida soovivad aga kohalikud inimesed, mida on vaja, et kliimaeesmärkide poole püüdlemise ajal elu seisma ei jääks, roheaktiviste tavaliselt ei huvita,“ nentis Anger-Kraavi. „Hoitud Eesti inimene tahab ja suudab ka loodust hoida ning ka vajadusel võõragressioonile vastu seista.“

Kliimaeesmärke saab täita ainult juhul, kui nende taga on ka ettevõtjad - lõpuks tuleb ju kogu ühiskonnas liikuv raha ainult ettevõtlusest. „Esmalt peab olema kasum, alles siis saab investeerida, sealhulgas ka roheinvesteeringuid teha. See tähendab, et kui suretame kliimaeesmärkide poole püüeldes majanduse välja, teeme ilmselgelt kahju ka loodusele - uutesse, vähem saastavatesse tehnoloogiatesse ei investeerita, kõik jätkub vanaviisi,“ selgitas ta.

Hiljuti pakkus Euroopa Komisjon välja kasvuhoonegaaside vähendamise eesmärgid 2040. aastaks: selleks ajaks peavad emissioonid olema 90% võrra väiksemad kui need olid 1990. aastal. Anger-Kraavi märkis, et keskkonnapoliitikate ellu viimine viisil, mis ei tapaks ei Eesti ega ka muu Euroopa Liidu majandust, et põllumehed ei peaks protestima ja et üleminek oleks õiglane, saabki valituks olemise korral olema tema olulisim töö Euroopa Parlamendis.

„Annela selged, teadusele tuginevad vaated selle kohta, kuidas kliimaeesmärgid peavad arvestama ettevõtete konkurentsivõimega, on alati olnud ülimalt sümpaatsed ja sobinud kokku Parempoolsete põhimõtetega,“ ütles Parempoolsete juht Lavly Perling. „Seega on ühtaegu rõõm ja au minna Euroopa Parlamendi valimistele inimesega, kelle teadmistele võib loota ning kelle põhimõttekindlus oma seisukohtade eest seismisel on lugupidamist väärt.

Professor Annela Anger-Kraavi on aktiivne kliimamuutustete poliitika uurija ja Cambridge’i Ülikooli kliimamuutuste poliitika uurimisrühma juht ja Tartu Ülikooli väliseesti professor. Ta on aktiivselt osalenud rahvusvahelises kliimapoliitikate õigusloomes 14 aastat ning valdab vabalt erialast inglise keelt. Anger-Kraavi jätkab ka edaspidi kliimapoliitika eksperdi ja teadlasena, kommenteerides poliitikaüleselt roheülemineku ja kliimaeesmärkide küsimusi.

Parempoolsete kandidaatide nimekirja Euroopa Parlamendi valimistel kinnitab lõplikult erakonna volikogu 13. aprillil.