Istung algab kell 15.

Viimastel nädalatel on saanud selgeks, et justiitsminister Kalle Laaneti ja peaprokurör Andres Parmase omavahelised suhted on hapuks läinud. Esmalt selgus, et minister Laanet tahab ametist kangutada peaprokurör Parmase. Seejärel asusid prokurörid Laanetit süüdistama liigses sekkumises nende töösse.

Eesti Ekspress avaldas artikli, kus Parmas ja mitmed prokurörid ütlevad, et minister on ületanud piire ja sekkunud menetlustesse. Laanet ütleb, et tema lihtsalt teeb järelevalvet ja peab olema asjadega kursis.

Teine skandaal puudutab korteri üürimist. Eesti Ekspressis kirjutati nädalavahetusel, kuidas Laanet üürib ministeeriumi raha eest Tallinna kesklinnas oma kasupoja korterit. Sama tegi ta kaitseministrina. Nii 2021.–2022. aastal kaitseministrina kui ka 2023. aastast justiitsministrina on ta korteri üürimise eest küsinud ja saanud hüvitist. Läbi kahe ministriperioodi on tema üüriarveid kinni makstud üle 12 000 euro eest.

Seoses teise skandaaliga algatas keskkriminaalpolitsei Laaneti suhtes väärteomenetluse.

Justiitsminister Kalle Laanet otsustas nädalavahetusel pärast peaminister Kaja Kallasega rääkimist meedias ilmunud uudiste valguses tagasi astuda. Ta täidab enda tööülesandeid justiitsministrina edasi seni, kuni vabariigi president on peaministri ettepanekul uue justiitsministri ametisse nimetanud.