Reformierakonna aseesimees ja endine justiitsminister Maris Lauri sõnas napilt, et Laaneti tagasiastumine tuli talle üllatusena. Uue justiitsministri kandidaadi pakub juhatusele välja peaminister Kaja Kallas. „Üldjuhul on juhatus peaministri valikut kinnitanud,“ märkis Lauri.

Umbkaudset aega, millal uus minister ametisse määratakse, Lauri öelda ei osanud. Ta meenutas, et kuu viimane nädal on riigikogus istungivaba, mis tähendab, et uus justiitsminister ei saa ametivannet anda. „Ilmselt tuleb lihtsalt arvestada, et see toimub kas enne või pärast istungivaba nädalat,“ sõnas Lauri.

Endine justiitsminister Lauri sõnas, et kui peaminister teeb talle ettepaneku Laaneti asemele astuda, on ta valmis seda kaaluma. Midagi kindlalt kinnitama ega välistama ta ei soostunud. „Kuna ma ei ole sellele mõelnud, ei saa ma praegu midagi öelda,“ lausus ta.

Keldo: ministri valimine ei juhtu mõne päevaga

Ka Reformierakonna juhatuse liige Erki Keldo nentis, et Laaneti tagasiastumine oli ootamatu. „Selles mõttes üllatus, et seda korterisaagat lugesin meediast, varem polnud ma sellest teadlik,“ lausus ta. Keldo sõnul arutas Laanet oma taandumisplaani vaid peaministri, mitte erakonna juhatusega.

Millal võiks selguda uus justiitsminister? Keldo ütles nii nagu Laurigi, et seda tuleks küsida peaministrilt. „Aga kuna peaminister on minu teada järgmisel nädalal välisvisiitidel, siis päris mõne päevaga see minu arvates ei juhtu,“ nentis Keldo.

Peaminister Kaja Kallast, kes nädalavahetusel Washingtonis peaministriasju ajas, Delfil tabada pole õnnestunud.